Liitto

Koronatukea haettiin ainakin 271 tiedotusvälineelle

Suurin osa hakijoista on pieniä sanomalehtitaloja. Viestintäministeriön asettama työryhmä pohtii myös pysyvää mediatukea.

Medialle tarkoitettua koronatukea haki määräaikaan mennessä 119 media-alan yritystä. Yritykset hakivat tukea yhteensä noin 271 tiedotusvälineelle:  sanomalehdille, aikakauslehdille ja verkkojulkaisuille sekä radio- ja tv-kanaville. Haun määräaika päättyi tiistaina 17. marraskuuta keskiyöllä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedotti asiasta torstaina 19. marraskuuta.

Traficomin juristin Eliisa Reenpään mukaan tukea on haettu etenkin pienten sanomalehtien tukemiseen.

”Pienten paikallislehtien osuus on suuri, mutta emme ole vielä tarkemmin käyneet hakemuksia läpi. Tukipäätökset tehdään vuoden loppuun mennessä”, Reenpää sanoi maanantaina 16. marraskuuta.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) ilmoitti lokakuussa hallituksen antavan tiedotusvälineille 7,5 miljoonan euron koronatuen journalistisen sisällön edistämiseen. Tuki on suunnattu Suomessa toimiville mediataloille, joiden mainosmyynti ja liikevaihto ovat merkittävästi supistuneet koronaepidemian takia.

 

Marraskuun alussa LVM:n asettama työryhmä alkoi pohtia myös pysyvää mediatukea. Toisin kuin muissa Pohjoismaissa, Suomessa ei juurikaan ole pysyvää journalismin tukea. Journalistiliitto on mukana työryhmässä.

”Mediatuen tavoite on tukea tiedonvälitystä. Se on demokratiatuki, ei esimerkiksi yritystuki”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

Ehdotus pysyvästä tukimallista on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden aikana.

EDIT: 20.11. klo 13:45. Päivitetty tiedot koronatuen hakijamääristä.  Traficom julkaisi luvut Journalistin painoonmenon jälkeen.