Media-ala

Alfa-tv tekee paluuta tutuin taustavoimin – kanavalle uusi tv-toimilupa

IRR-tv on jatkanut nettilähetyksiä Keravan studioiltaan Alfa-tv:n konkurssin jälkeenkin.

Loppuvuodesta 2022 lähetyksensä lopettaneen Alfa-tv:n taustalla olleet toimijat ovat saaneet uuden, vuoteen 2027 ulottuvan, antenniverkkoa koskevan tv-toimiluvan. Luvan myöntäneen liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tiedotteen mukaan uuden Alfa-kanavan ohjelmasisältö painottuu uutiskatsauksiin sekä ajankohtais- ja kulttuuriohjelmiin.

Alfa-tv:n toiminta loppui vuonna 2022, kun sen taustayhtiö Brilliance Communications jätti konkurssihakemuksensa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen. Kanavan työntekijät saivat rästissä olleet palkkansa palkkaturvasta, mutta joukko sille työskennelleitä freelancereita jäi ilman rahojaan.  Konkurssipesän velat olivat kaikkiaan 4,5 miljoonaa euroa.

Brilliance Communicationsin suurin osakkeenomistaja oli keravalainen kristillinen medialähetysjärjestö IRR-TV.  Uuden Alfa-kanavan taustalla ovat ainakin osin samat henkilöt kuin aiemminkin. Nyt toimiluvan saanut Alfa Media Group on viime vuonna perustettu osakeyhtiö, jonka taustalla on IRR-TV.  

Brilliance Communicationsin maksamaton velka jakeluyhtiö Digitalle oli konkurssihetkellä noin 1,5 miljoonaa euroa. Uudella Alfa-tv:llä on kuitenkin jo jakelusopimus Digitan kanssa.

Traficomin lakimies Kalle Tuomainen, vaikuttiko samojen omistajien aiempi Alfa-tv-konkurssi lupaprosessiin? Jos vaikutti, niin millä tavalla?
”Se ei sinänsä vaikuttanut, koska kyseessä on uusi yhtiö ja kokonaan uusi hakemus. Tietenkin me aina arvioimme, onko hakijalla kyky toimiluvan mukaiseen, säännölliseen ohjelmatoimintaan.”

Pystyikö IRR-TV osoittamaan Traficomille, että heillä on uuden yhtiönsä kautta kykyä säännöllisen ohjelmatoiminnan pyörittämiseen?
”Kyllä. Olemme aiemmin hylänneet heiltä vastaavan hakemuksen, mutta nyt saimme aiempaa vahvemmat perusteet heidän hakemukselleen. Saamiemme selvitysten perustella edellytykset täyttyivät ja taustatoimijoilla on nyt paremmat edellytykset ohjelmatoimintaan.”


Traficomin päätös Alfa Median toimiluvasta ei ole erityisen yksityiskohtainen.

Päätöksen mukaan Alfa Median vakavaraisuutta on mahdollista arvioida vain emoyhteisö IRR-TV ry:n tilinpäätöstietojen perusteella. Alfa Media Group Oy:n ensimmäinen tilikausi ei ole vielä päättynyt.

Päätöksessä huomautetaan, että IRR-TV toiminta on ollut kahden viimisimmän tilikauden ajan tappiollista. Viimeisimmän tilikauden positiivinen tulos on pohjautunut huomattaviin varainhankinnasta saatuihin tuottoihin.

”Varsinaisen toiminnan tappioiden kattaminen varainhankinnalla ei itsessään ole riittävä osoitus ilmeisestä kyvystä harjoittaa säännöllistä televisiotoimintaa”, päätöksessä todetaan.

IRR-TV:n hyväksi työskentelee kuitenkin sähköisen viestinnän palveluista annetun lain kohta, jonka mukaan toimiluvan hakijaa on pidettävä vakavaraisena, jos asiakirjoista ei muuta ilmene.

Traficom kertoo arvoineensa hakijan kyvykkyyttä muun muassa liiketoimintasuunnitelman sekä toiminnan tavoitteiden ja käytännön toteutuksen tarkemman kuvauksen perusteella.

”IRR-TV ry on sitoutunut turvaamaan Alfa Media Group Oy:n harjoittaman televisiotoiminnan jatkuvuuden ainakin toiminnan alkuvaiheessa”, päätöksessä todetaan.

”Näiden seikkojen voidaan yhdessä katsoa huomattavasti vahvistavan hakijan kykyä säännöllisen televisiotoiminnan harjoittamiseen.”

Traficomin päätöksestä ei tarkemmin selviä, mikä liiketoimintasuunnitelmassa osoitti Alfa Median kyvykkääksi tv-toimintaan.

IRR-TV:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Haukka ei ehtinyt kommentoida Journalistille uuden Alfa-tv:n suunnitelmia. Haukka kertoi Journalistille olevansa kokouksessa, ja lähtevänsä sen jälkeen suorinta tietä toimittamaan tarvikkeita Ukrainan sodan etulinjaan.

Lue lisää aiheista: