Liitto

Palkaton sairauspäivä huolettaa – liitto ei hyväksy ehdotusta, jos sitä esitetään neuvotteluissa

Hallituksen kaavailemista työelämän heikennyksistä erityisesti palkaton sairauspäivä, työttömyysturvan leikkaukset ja jopa vuoden perusteettomat määräaikaisuudet huolettavat Journalistiliiton jäseniä, kertoo liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuuden mahdollisesta voimaantuloajankohdasta ei tosin vielä ole tietoa, eikä lain valmistelua toistaiseksi ole aloitettu.

”Tästä luopuminen voisi myös olla hallituksen yksi mahdollinen myönnytys ay-liikkeelle”, Savolainen sanoo.

Laki ei vaikuttaisi liiton jäseniin heti, sillä Journalistiliiton työehtosopimuksiin on kirjattu sairausloman olevan palkallista. Savolainen kuitenkin pitää mahdollisena, että työnantajaliitot hakisivat tähän seuraavalla tes-kierroksella muutosta, jos laki sen mahdollistaa.

”Alalla ei olla ilman syytä sairauslomalla. Pikemminkin ollaan sairaana etätöissä”, Savolainen sanoo.

”Emme missään tapauksessa tule hyväksymään palkatonta sairauspäivää.”

Savolainen huomauttaa, että Petteri Orpon (kok.) hallituksen työelämäheikennykset on tarkoitus toteuttaa vaiheittain. Osa niistä ei vielä ole edes valmistelussa.

”Toisaalta sosiaaliturvan leikkauksia on tullut jo voimaan, esimerkiksi työttömyysturvan suojaosan poisto. Poliittisten lakkojen rajoituksen on määrä tulla voimaan jo pian.”

Journalistiliiton jäsenille poliittisten lakkojen merkitys on pieni, Savolainen sanoo. Sosiaaliturvan leikkaukset sen sijaan osuvat kipeästi freelancereihin ja pätkätyöläisiin.

Journalistiliiton jäseniä koskeviin uudistuksiin kuuluu myös muutosneuvottelujen lyhentäminen.

”Muutosneuvotteluja on media-alalla usein. Lyhyt neuvotteluaika voisi motivoida ryhtymään niihin vielä useammin.”

Savolaisen mukaan myös ajatus siitä, että palkankorotukset määrittyisivät vientialojen mukaan, on media-alalle haitallinen.

”Media-alalla ei ole palkkaliukumia. Teollisuudessa palkat liukuvat usein tessin määräämästä tasosta ylöspäin. Malli johtaisi palkkaerojen kasvuun.”


Journalistiliiton jäsenviestintävaliokunnan ja Helsingin Seudun Journalistien (HSJ) puheenjohtaja Marjaana Varmavuori povaa tulevista tes-neuvotteluista ”hirvittävän vaikeita”.

Varmavuoren mukaan jäsenten huoli Orpon työelämäheikennyksistä on suuri.

”Järjestövalmiuden eli jäsenten taistelutahdon ylläpitäminen on aina tärkeää, mutta erityisesti se on sitä nyt”, Varmavuori sanoo.

”Jos jollakin on nyt tunne, että työehtojen heikennysten vastustamiseksi pitäisi tehdä enemmän, niin tervetuloa mukaan vain toimintaamme! Työtä tehdään koko ajan, vaikkei se aina näkyisikään ulospäin.”

Liiton neuvotteluyhteys työnantajaliittoihin on viime aikoina ollut hyvä, Petri Savolainen sanoo.

”Yleiset työmarkkinakähinät eivät ole näkyneet meidän, Medialiiton ja Paltan yhteistyössä.”