Kuolleita

Vauhdikas yleisreportteri

Toimittaja Marja-Leena Tuppurainen (o.s. Lepola) 14. 6. 1944 Forssa – 19. 1. 2024 Helsinki

Marja-Leena ”Mane” Tuppurainen ei kaihtanut mitään aihetta, ei aristellut ketään eikä ottanut paineita jutuistaan etu- tai jälkikäteen. Hän halusi heti käydä seuraavan aiheen kimppuun.

Valtaosan pitkästä urastaan Tuppurainen teki Me Naisten, Jaanan, Seuran ja Annan reportterina. Hän oli hyvä kuuntelija ja parhaimmillaan henkilöjuttujen tekijänä. Aseista riisuva itseironia sai haastateltavat rentoutumaan ja luottamaan häneen.

Siitä yhtenä esimerkkinä oli rouva Tellervo Koivisto, jota Mane meni tapaamaan aivan muissa merkeissä. Kesken haastattelun rouva Koivisto alkoi kuitenkin kertoa omasta masennuksestaan – ensimmäistä kertaa julkisesti.

”Olen karu hempeilemään”, Mane ilmoitti, mutta hän toimi: hoiti iäkästä äitiään, tuki nuorempia kollegoita, vei ruokaa surevalle ystävälle ja vaatteita työtoverien lapsille.

Pitkän sairautensa Tuppurainen halusi pitää salassa, koska pelkäsi liikaa myötätuntoa. Saattohoito-osastolla hän jakoi ensin huoneensa kahden muun potilaan kanssa. Sielläkin – kuten kymmeniä kertoja elämänsä aikana aiemmin – hän loi oman sosiaalisen yhteisönsä yrittämällä keventää tunnelmaa.

Jäähyväiskirjeessä ystävilleen hän kirjoitti, että hänelle rakkaista rakkain on tyttärenpoika.