Media-ala

Erja Yläjärvi lupaa Hesariin suoraviivaisempaa johtamista – ”Nyt ollaan vielä vaikeissa päivissä” 

“Muutos on aina ponnistus ja myös happotesti sille, miten johtaminen onnistuu. Sen sitten arvioivat muut kuin minä itse”, Hesarin vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi sanoo muutosneuvotteluiden päätyttyä.

Helsingin Sanomien muutosneuvottelut päättyivät tiistaina 16. huhtikuuta. Neuvottelujen seurauksena kahdeksan journalistia irtisanotaan. Lisäksi useiden kymmenien journalistien työnkuva muuttuu.  
 
Työnantaja käy tämän ja ensi viikon aikana työntekijöiden kanssa keskusteluja työnkuvista alkaen esihenkilötehtävistä. 

Helsingin Sanomien mukaan sen uudessa organisaatiossa kirjoittavien toimittajien määrä kasvaa ja toimitus jakautuu aiempaa pienempiin sisältötiimeihin.  

Journalisti tavoitti Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan Erja Yläjärven haastatteluun neuvottelujen päättymistä seuraavana päivänä.  

Vastaava päätoimittaja Erja Yläjärvi, mistä uudet kirjoittavat toimittajat tulevat? 
 
”Meillä on ollut organisaatiossa hirvittävän paljon tuottajatyyppisiä rooleja, joiden määrä nyt vähenee. Samaan aikaan pystymme kasvattamaan kirjoittajien määrää tehostamistarpeesta huolimatta.” 

Tarkoittaako tämä sitä, että osasta tuottajia tulee toimittajia? 

”Tämä voi tarkoittaa sitä, mutta en halua nyt ottaa toteuttamiseen tarkempaa kantaa, kun keskustelut ovat kesken.” 

Yläjärven mukaan uudessa organisaatiossa on aiempien kahden keskusdeskin sijaan vain yksi, johon on keskitetty sekä uutistyön että muiden sisältöjen suunnittelu ja johtaminen.  

Pidempiä juttuja varten on omia, toimittajille yhteisiä editoreja. Myös kuva- ja visuaalisella puolella muiden kuin uutissisältöjen suunnittelua kootaan omaan tiimiinsä. Uutissisältöjä editoidaan uusissa sisältötiimeissä. 

Sanoit ennen neuvotteluja, että niiden tavoite on yksinkertaistaa organisaatiota. Miten tekemisen pilkkominen aiempaa pienempiin sisältötiimeihin vastaa tavoitetta? 

”Ei se yksinään sitä ratkaise. Esihenkilövastuut kuitenkin suoraviivaistuvat. Uuteen organisaatioon nimitetyt toimituspäälliköt raportoivat suoraan vastaavalle päätoimittajalle. Toimituspäälliköt ovat tiimien esihenkilöiden pomoja. Aiemmin ihmiset ovat raportoineet eri suuntiin ja ohi toistensa, ja jutun tekijöillä ei ole ollut selkeää käsitystä, kuka asioista lopulta päättää.” 

Lisääntyykö esihenkilöiden määrä uusien tiiminvetäjien myötä? 
 
”Tiimejä on enemmän kuin vanhoja osastoja ja niillä kaikilla on esihenkilö. Ne ovat uusia tehtäviä. Tuottajan tehtäviä taas on uudessa organisaatiossa merkittävästi aiempaa vähemmän.” 

Irtisanomisia tulee kahdeksan, ja lisäksi toimituksesta lähtee tekijöitä muista syistä. Mikä tekeminen vähenee? 

”Kun toteutus on vielä kesken, en ole kommentoinut tätä edes sisäisesti tarkemmalla tasolla. Olen luvannut avata asiaa, kun kaikki keskustelut on käyty.” 

Käytte henkilöstön kanssa muutokseen liittyviä keskusteluja tällä ja ensi viikolla. Takana on kuuden viikon muutosneuvottelut. Mitä ajattelet näiden vaikutuksesta henkilöstön jaksamiseen ja työilmapiiriin? 
 
”Arvostan toimitusta ihan valtavasti siinä, että meillä on säilynyt työrauha koko neuvotteluajan. Kuusi viikkoa on pitkä aika, muutos on iso ja epävarmuus ihmisille tosi raskasta. Nyt ollaan vielä aika vaikeissa päivissä, kun toteutus on kesken. Olen aika luottavainen, että pääsemme toukokuussa eteenpäin. Muutos on aina ponnistus ja myös happotesti sille, miten johtaminen onnistuu. Sen sitten arvioivat muut kuin minä itse.” 

Ennen neuvotteluja oli puhe, että satsaatte jatkossa politiikkaan, talouteen ja kirjallisuuteen. Nyt Helsingin Sanomat kertoi, että pääkaupunkiseudun ja politiikan uutisointia vahvistetaan. Muuttuivatko suunnitelmat neuvottelujen kuluessa? 
 
”Olen yrittänyt viestittää, millaiset aihepiirit ovat meidän tilaajillemme tärkeitä ja minkälaiseen kerrontaan haluamme panostaa. Mutta on myös ihan rehellistä sanoa, että kun toimituksesta tehostetaan ja meillä on irtisanomisia, haluan olla varovainen puhumaan siitä, että johonkin pystyttäisiin panostamaan aivan valtavasti lisää. Mainitut aihepiirit ovat tilaajapainotuksia ja sisältöstrategisia suuntia.” 


Helsingin Sanomien tulevia sisältötiimejä johtamaan on nimitetty viisi toimituspäällikköä. Jussi Pullinen jatkaa toimituspäällikkönä vastuullaan deski ja uutiset. Emma-Leena Ovaskainen jatkaa kuvasta ja designista vastaavana toimituspäällikkönä. Riku Jokinen vastaa pääkaupunkiseudun ja koko Suomen seurannasta. Hän on johtanut aiemmin kotimaan toimitusta. 
  
Kaupunkitoimituksen aiempi vetäjä Lari Malmberg on jatkossa politiikan, talouden ja maailman sisällöistä vastaava toimituspäällikkö. Syventävistä sisällöistä vastannut toimituspäällikkö Jutta Sarhimaa jatkaa vastuualueinaan kulttuuri ja lifestyle. Antero Mukka jatkaa Helsingin Sanomien päätoimittajana ja Esa Mäkinen kehitysjohtajana.  


Helsingin Sanomien pääluottamushenkilö Lilli Korhonen sanoi Journalistin haastattelussa keskiviikkona 17. huhtikuuta työntekijöiden olevan huojentuneita siitä, että irtisanottavien määrä oli ennakkoon ilmoitettua maksimia alempi.  

Korhonen sanoi myös, että ihmiset ovat huolissaan, osuuko irtisanominen omalle kohdalle, koska niiden kohdentumisia ei ole vielä ilmoitettu.  

”Kaikki on vielä niin epävarmaa.” 

EDIT OIKAISU 25.4. klo 11.30: Korjattu muutosneuvottelujen päättymispäivämäärä. Jutussa luki aiemmin, että muutosneuvottelut päättyivät tiistaina 17. huhtikuuta. Oikea tieto on, että muutosneuvottelut päättyivät tiistaina 16. huhtikuuta. Journalistin juttu muutosneuvottelujen päättymisestä ilmestyi keskiviikkona 17. huhtikuuta.