Journalisten

Björkqvist prisas

Hbl-journalisten Jeanette Björkqvist belönas med årets Fredrika Runeberg-stipendium

Hbl-journalisten Jeanette Björkqvist belönas med årets Fredrika Runeberg-stipendium för sina engagerade reportage och för dokumentärpjäsen Kvinna till salu.

 

I motiveringen står att Björkqvist gett en röst åt människor som inte hörs, en röst som många bland allmänheten inte ens vill höra.

Varifrån kommer ditt engagemang?

”Jag har fått drivkraften hemifrån av min mamma och mina morföräldrar. För mig är det omöjligt att blunda inför de problem som finns i dag.”

Björkqvist har arbetat som journalist sedan slutet av 1990-talet och har under de senaste tio åren, vid sidan om dagsjournalistiken, skrivit många välunderbyggda reportage om rasism, människohandel och prostitution.

”Reportage är ett missbrukat begrepp på redaktionerna. Ofta kallas det reportage när man gör ett kort besök på något ställe, pratar med några människor och tar några bilder.”

Hon jämför med reportaget om östeuropeiska romer som publicerades tidigare i år i Hufvudstadsbaldet.

”Det krävdes veckor att bygga upp ett förtroende hos personerna jag ville intervjua och att göra reasearch och planera. Det finns inte längre resurser på redaktionerna och de journalister som vill gräva djupare måste sätta egen tid.”

Hennes engagemang fortsätter med nya reportage om flyktingar.

”Det känns bra att andra medier också hakat på. En liten delseger är att Helsingin Sanomat nyligen beslöt att inte längre använda ordet invandringskritisk i sina texter.”

Johan Svenlin