Journalisten

Kvinnan från pistolvideon stod plötsligt framför oss

En nyhetstung fredag i mars var jag och fotografen ute i Korsnäståget i Vasa. Tack vare kontakter hade Svenska Yle samma dag varit först med nyheten om dagens häktning och till vår stora förvåning promenerade den häktade plötsligt framför oss.

Den 23-åriga kvinnan hade gripits ett par dagar tidigare, misstänkt för att ha planerat en skolskjutning. Det här berättade hon om på knagglig engelska i en video där hon visade upp den halvautomatiska pistol hon hade tänkt använda.


Vi som jobbat i branschen länge minns Jokela och Kauhajoki med avsmak. Den andra april skedde en dödlig skolskjutning i Vanda. På högstadiet i Storkyro kunde det ha gått lika illa eller värre om videon inte hade upptäckts i tid – det var där Vasakvinnan hade tänkt tömma flera magasin.

Men hon greps och frågan som kommer att stötas och blötas i rätten är om hon faktiskt hade för avsikt att utföra dådet?

Att förbereda grovt brott mot liv eller hälsa kan ge fyra års fängelse när man har tillgång till ett livsfarligt vapen. Samtidigt måste vi minnas att alla är att betrakta som oskyldiga tills domen fallit.


Just det blev jag tvungen att påminna mig själv om den där fredagen när vi kom tillbaka till redaktionen med vårt material på den häktade kvinnan. Under vårt besök utanför hennes trapphus hade hon plötsligt promenerat ut åtföljd av två poliser och akutvårdare, och vi hade fått det på film.

De hade hämtat persedlar som hon behövde under häktningen för jag såg ett par kassar som lastades in i polisbilen.

Jag hade inte tänkt att vi skulle visa bilder där kvinnan kan identifieras, på den punkten är Journalistreglerna tydliga när det gäller misstänkta. Det jag däremot inte hade tänkt på var att bilderna kunde ha röjt detaljer kring hennes bostadshus.

Vårt material kunde ha nagelfarits på sajter som murha.info och suomi24 och vi kunde indirekt ha pekat ut kvinnans adress och namn. Den risken ville man inte ta just då, men läget hade ändrats då vi publicerade en uppföljning några dagar senare.

Vid det laget hade vi läst hennes manifest och sett hennes video och då användes bilden, men den beskars så att inga hus syntes. På bilden har kvinnan klivit in i ambulansen nästan helt.

Också de tidigare exponeringarna finns sparade. Det är klockrena nyhetsbilder som kan komma att användas senare, om 23-åringen får en fällande dom.