Efter att Bonnier News blev majoritetsägare i Hufvudstadsbladet Ab förra sommaren har bolaget ställts inför stora förändringar. Den senaste är att vd-posten upphör att existera och Anna Hellerstedt, som lett bolaget sedan 2018, slutar. Hennes jobb sköts framöver dels av chefredaktör Kalle Silfverberg i Helsingfors och dels i Sverige.
”Att ha tidningar som är chefredaktörsdrivna men som i övrigt förlitar sig på gemensamma funktioner är standard och en modell som visat sig fungera bra”, säger Silfverberg, som kände till att förändringen var på kommande redan då han rekryterades i våras.
Hbl är Bonnierkoncernens första dagstidning utanför Sverige. Att ledningen nu finns i Sverige kommer enligt Silfverberg inte att påverka det redaktionella arbetet.
”I administrationen kan det finnas frågor som är specifika för Finland, något som inte kan skötas centralt på samma sätt som på Bonnier News i övrigt. Men det är undantag som vi löser på bästa sätt sen.”
I och med förändringen sparas en ansenlig summa in i form av vd:ns lön. Hellerstedts förvärvsinkomst 2022 var drygt 180 000 euro.
Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, som numera är styrelseordförande i Hufvudstadsbladet Ab, understryker den ekonomiska faktorn i integrationen med Bonnier.
”Det är viktigt för det journalistiska oberoendet att Husis har ordning på sin ekonomi, det är min egen mycket handfasta erfarenhet från DN.”
Hufvudstadsbladet Ab har nyss avslutat omställningsförhandlingar där sex tjänster inom utvecklingsavdelningen slopades. Wolodarski kan inte lova att det inte upprepas de närmsta åren.
”Ingen i mediebranschen kan ställa ut något sådant löfte med tanke på hur turbulent omvärlden är. Värt att notera är att Husis redaktion precis gjort klart med en nyanställning – så ser det inte ut på så många tidningar just nu.”
I slutet av februari kom nyheten att Bonnier News köpt även HSS Media, som ger ut Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten.
Av de finlandssvenska dagstidningarna på fastlandet är det nu endast Åbo Underrättelser som inte ägs av Bonnier.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa