Työelämä

Anime-lehden julkaisija tekee voittoa puolen miljoonan euron liikevaihdolla, mutta maksaa avustajilleen euron palkkioita – ”Kyllähän se vitsiltä kuulosti” 

Anime-lehti etsii uusia kirjoittajia, mutta lupaa tarjota vain hyvin pieniä palkkioita.

Euro jutun oikoluvusta, neljä euroa verkkouutisesta tekstin pituudesta riippumatta. Tämän suuruisia palkkioita Anime-lehti maksaa avustajilleen.

Japanilaisiin animaatioihin ja sarjakuviin erikoistunutta Anime-lehteä julkaisee H-Town Oy.

Yrityksen liikevaihto toissa vuoden tiinpäätöksessä on noin 460 000 euroa. Se on tehnyt viime vuodet pientä voittoa.

H-Town julkaisee myös Pelaaja-lehteä ja kustantaa Sangatsu Manga -brändin käännösmangapokkareita.

Yrityksen omistaa Soundia, Infernoa ja Episodia kustantava Pop Media Oy, jonka verkkojuttujen matalia palkkioita Journalisti käsitteli viime vuoden tammikuussa.


Anime-lehden palkkiotaso selvisi freelancetoimittaja Petri Jääskeläiselle, kun hän näki tammikuussa lehden etsivän uusia avustajia. Jääskeläinen lähetti lehdelle sähköpostia ja sai pian vastauksen.

”Oikoluku on pienin osa-alue ja kompesaatioltaan kaikista kevyin työvaihe. Oikolukijan tehtävä on varmistaa, että teksti on kieliopillisesti oikein, ja että boldaukset, kursivoinnit jne. ovat ohjeiden mukaiset”, Animen verkkopäätoimittaja Tom Nurmi kirjoitti Jääskeläiselle.

Hän kirjoitti vastauksessaan myös palkkioista.

”Korvaus on yksinkertainen. Oikolukija: euro per oikoluku. Kirjoittaja: neljä euroa per kirjoitus. (Huom ei merkkirajaa uutisoinnista)”.

Japanilaista kulttuuria harrastava Jääskeläinen oli kuullut lehteä avustavilta tutuiltaan, että palkkiot ovat pieniä. Silti ehdotettujen summien pienuus yllätti hänet. Freelancerin pitää maksaa palkkioista itse sivukulut.

”Kyllähän se vitsiltä kuulosti”, Jääskeläinen sanoo.

”Jos haluaa harrastajia kirjoittamaan juttuja, niin näennäiskorvaus voi toimia. Mutta ammattikirjoittajalle tuo korvaus ei sovi missään nimessä.”

Jääskeläinen kummastelee, että lehti puhuu ilmoituksessaan julkaisun avustamisesta työnä, vaikka palkkio ei ole sinnepäinkään esimerkiksi freelancetoimittajien palkkiosuosituksiin verrattuna. Hän toivoo, että palkkiotaso tulisi ilmi jo rekrytointi-ilmoituksesta.

”Lehteä pyöritetään varmasti pienellä budjetilla, mutta ei tuollaisella rahalla sinne oikeita toimittajiakaan palkata.”


Anime-lehden verkkopäätoimittaja Tom Nurmi, miten luonnehtisit palkkion kokoa?
”Luonnehtisin sitä lähtökohtaisesti pieneksi, tietenkin. Mutta saan itsekin samaa korvausta verkkokirjoittamisesta.”

Verkkopäätoimittajan tehtävien lisäksi Nurmi työskentelee yrityksessä account manager -nimikkeellä. Hän kuvailee verkkolehteä intohimoprojektiksi, jonka tekemisen hän aloitti kiinnitettyään huomiota siihen, että lehden verkkosivuilla ei ollut sisältöä.

Nurmi perustelee juttupalkkioiden määräytyvän yritysten tuottojen mukaan. Printtilehteen tehdyistä jutuista maksetaan hänen mukaansa enemmän, koska lehti tekee yritykselle enemmän tuottoa kuin sen verkkosivusto.

Haastattelu keskeytyy, kun Nurmi sanoo soittavansa pian takaisin. Hän ei kuitenkaan palaa asiaan.

Journalisti soittaa hänelle uudestaan kuutta tuntia myöhemmin. Tällöin Nurmi aloittaa kysymällä, mikä jutun päämäärä on. Hän viittaa Journalistin aiempaan juttuun, joka käsitteli Pop Median verkkojutuista maksamia matalia palkkioita.

”Se pitää paikkaansa, että olemme verkkopuolella järjestäneet asian pienellä budjetilla. Siihen on jaettu periaatteessa viisi euroa per juttu, josta kirjoittaja nappaa itselleen neljä euroa ja oikolukija euron”, Nurmi sanoo.

Tiedätkö, kauanko yhden verkkojutun tekemiseen menee aikaa?
”Se varmasti riippuu jutun laajuudesta. Autan esimerkiksi, jos pitää hakea uutisiin kuvia. Keskimäärin käytän itse juttuun kymmenen minuuttia.”

”Eri ihmisillä on eri taitoaste, eli en osaa varsinaisesti vastata. Jos on laajempi aihe, joku käyttää siihen enemmän aikaa, tai sitten voi olla lyhyempiä juttuja, joihin ei mene välttämättä aikaa ollenkaan.”


Nurmi ohjaa jatkokysymykset yhtiön toimitusjohtaja Petteri Moisiolle. Hän kieltäytyi haastattelusta.

”Minulla ei ole mitään tekemistä Journalisti-lehden kanssa, enkä ole hirveän kiinnostunut keskustelemaan ammattiliittojen kanssa, koska olen itse työnantaja”, Moisio sanoo.

Ymmärrän näkökulman. Me haastattelemme usein työnantajia ja tarkastelemme media-alaa laajasti…
”Oolrait, mutta en ole kiinnostunut keskustelemaan. Hyvää päivänjatkoa.”