Liitto

Freepalkkiot junnaavat yhä. Mutta saapuuko tuolta pelastaja valkealla orillaan?

Tarjosin juttua aikakauslehteen. Aikakauslehti tarjosi palkkiota. Se oli pienempi kuin samankaltaisesta jutusta yli kaksi vuotta sitten saamani palkkio.

Tilanne oli masentava ja valitettavan arkinen. Inflaatio syö paikallaan junnaavat tai jopa laskevat palkkioni ennen kuin ehdin huutaa kollektiivinen neuvotteluoikeus.

Aihe ei ole uniikki eikä missään nimessä uusi. Vaikka vuodet kuluvat, mikään ei tunnu muuttuvan.

Työsuhteisten kollegojen kuukausipalkat nousevat, vaikka nekään eivät pysy inflaation perässä. Työsuhteiset saavat sentään hiukan lohtua kallistuvaan arkeen – Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kertoi kesäkuussa 2022, että lehdistön työntekijöiden palkat tulevat nousemaan vuonna 2022 vähintään kaksi prosenttia.

(Vertailun vuoksi: Financial Timesin työsuhteiset saivat neuvoteltua palkasta riippuen noin 6-10 prosentin palkannousun vuodelle 2023. Kymmenen prosentin nousu luvattiin toimituksen vähiten tienaavalle joukolle.)

Valitettavasti freelancereiden palkkioiden nostosta ei voi kukaan antaa lupauksia, eivätkä ne ole oman kokemukseni mukaan juurikaan nousseet. Tilanne on turhauttava ja perusturvaa nakertava.


Toimitukset ovat lähtökohtaisesti ylityöllistettyjä ja kiireisiä, joten juttujen tilaajilla ei ole aikaa tai energiaa käydä freen kanssa palkkioneuvotteluja. Tai jos aikaa olisikin, rahaa kuulemma ei ole. Kun free ehdottaa reilumpaa palkkiota, on vastaus yleensä ei, sillä lehden resurssit ohenevat. Pitäisi olla onnellinen, kun on ylipäätään lehti, johon kirjoittaa.

Kukaan free ei halua leimaantua räksyttäjäksi, joka on vaatimassa aina vain lisää. Mainehan siinä menee. Tässä maailmantilanteessa ei ole kuitenkaan varaa jättää puoliensa pitämistä jollekin toiselle.


Mutta, kuka tuolta ratsastaa! Onko se… On se! Pelastukseksemme laukkaa valkealla orillaan kollektiivinen neuvotteluoikeus!

Suomessa EU:n kilpailulainsäädäntöä on aiemmin tulkittu niin, että freelancereiden kollektiivinen neuvotteluoikeus muodostaisi laittoman kartellin. Näin ei enää nähdä, eikä ole. Nyt asiassa edetään, joskin hissukseen, Euroopan komission suuntaviivojen myötäisesti. Niiden mukaan ”yksinyrittäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti rikkomatta EU:n kilpailusääntöjä” , kirjoittaa Suomen freelance-journalistit.


Työnantajia edustava Medialiitto on puolestaan sitä mieltä, että 1940- ja 1960-luvuilla säädetyt neuvottelukäytännöt ovat aivan hyvät ja riittävät.

”Hyvin toiminutta neuvottelujärjestelmää ei tule laajentaa työntekijäasemassa olevista media-ammattilaisista freelancereihin. Se olisi merkittävä paradigman muutos suomalaiseen vakiintuneeseen neuvottelujärjestelmään.”

Mitä tuohon nyt sitten pitäisi sanoa muuta kuin että todellisuudessa suuret mediatalot sanelevat toimeksiannot, eikä freellä ole yleensä mahdollista juurikaan vaikuttaa palkkiotasoonsa.


Ammattiliitoilla on kuitenkin nyt oikeus neuvotella itsensätyöllistäjien puolesta. Journalistiliitto toivookin aloittavansa neuvottelut asiasta nikotelleen Medialiiton kanssa.

Journalistiliiton juristi Eveliina Tuominen kertoo sähköpostitse, että liiton tavoitteena on aloittaa neuvottelut mahdollisimman pian – pallo on nyt Medialiitolla. Tavoitteena on ”nostaa minimipalkkiot kohtuulliselle tasolle”. Tuominen kertoo, että työ- ja elinkeinoministeriö ei ole suunnittelemassa suuntaviivojen vuoksi muutoksia lainsäädäntöön – ja tämä on hyvä.

Kun Journalistiliitto on aiemmin ehdottanut Medialiitolle neuvotteluita freelancereiden työoloista, niistä on kieltäydytty vetoamalla siihen, että neuvottelut olisivat kilpailuoikeuden vastaisia, Tuominen kertoo.

”Tämän argumentin taakse ei voi enää piiloutua.”

On hyvä asia, että pystymme jatkossa vaatimaan yhdessä korotuksia palkkioihin, ja että Journalistiliitto on ryhtynyt toimeen heti EU:n päätöksen tultua. Muutoksien aikataulua ei kuitenkaan tiedä kukaan. Eikä sitäkään, päästäänkö neuvotteluissa freen kannalta hyviin lopputuloksiin.

Mikäli ei, onko meillä freelancereilla mahdollisuus ja oikeus mennä lakkoon? Liittyisivätkö työsuhteiset kollegamme mielenilmaukseemme?

Siihen asti meidän, yksittäisten freelancereiden, on pysyttävä itse lujana ja pyydettävä inflaatiolisä. Se auttaa ammatillisesti meitä kaikkia. Olkoonkin kyse muutamasta kympistä – se on pienituloiselle merkittävä korotus. Inflaatio ja kallis elämä ovat läsnä nyt – neuvottelujen jälkeisestä ajasta ei tiedä kukaan.

Olen viime vuosina suostunut merkillisen alhaisiin palkkioihin. Alun aikakauslehtitilanteen palkkion sain kuitenkin hilattua neuvottelulla ja kunnollisilla perusteilla ylöspäin. Tosin vain tasolle, jolla se oli kaksi vuotta sitten.

Oikaisu 19.1.2023 klo 15.32.
Neuvotteluja Medialiiton kanssa ei ole sovittu alkuvuodeksi 2023, vaan Journalistiliiton tavoite on aloittaa neuvottelut Medialiiton kanssa mahdollisimman pian.


Lue lisää:

“Alhaiset palkkiot saavat osan freetoimittajista vaihtamaan alaa. Mutta kuka päättää palkkiotason? Riippuu, keneltä kysyy”

“Pienentyneet palkkiot, oikeuksien luovuttaminen ja vähentyneet työt ajavat freekuvaajia ahtaalle. Kuvaajia huolettaa toimeentulon lisäksi kuvien laatu”

“Elinkustannukset ja työsuhteisten palkat nousevat, mutta freelancereiden palkkiot polkevat paikoillaan”