Anna hyvän kiertää

Holhoava sävy on mediassa vahingollinen, sanoo toimittaja ja dokumentaristi Ina Mikkola

Toimittaja ja ohjaaja Ina Mikkola ideoi, käsikirjoitti, ohjasi ja tuotti kaksi seurantadokumenttia, jotka käsittelevät salaliittoihin uskovia ihmisiä sekä sitä, miten jyrkästi eroavat maailmankatsomukset vaikuttavat ystävyyteen.

Syvään päätyyn -sarjan ensimmäisellä kaudella seurattiin Anua, joka antaa ja kokeilee vaihtoehto- ja uskomushoitoja, sekä hänen ystäväänsä Juhaa. Toisella kaudella tutustuttiin Leoon ja Mikkoon. Mikko alkaa uskoa pahaan valtaeliittiin ja suhtautuu epäillen rokotteisiin.

Yle esitti kolmeosaiset dokumenttisarjat syksyllä 2022 ja keväällä 2023. Mikkolan mukaan holhoava ja ylenkatsova sävy on journalismia tehdessä vahingollinen.

”Itseään ampuu nilkkaan, jos käsittelee mitä tahansa aihetta ajatellen tietävänsä itse paremmin. Silloin menettää mahdollisuuden ymmärtää ja havainnoida. Kaikki pitää tietysti voida kyseenalaistaa.”

Jotta seurantadokumentti toimisi, Mikkolan piti löytää kiinnostavat ja avoimesti ajatuksistaan puhuvat päähenkilöt.

”Haastateltavien valinta oli paljon vaikeampaa kuin aiemmin tekemissäni ohjelmissa, kuten Ina <3 pornossa ja Ina <3 Suomessa. Niissä haastateltavia oli kymmeniä. Nyt haasteltavien tarinoiden piti kantaa koko sarjan ajan, vaikka en voinut etukäteen tietää, mihin ne menevät.”

Mikkola myös käytti paljon aikaa luottamuksen rakentamiseen.

”Moni vaihtoehtoisten näkemysten puolesta liputtava ajattelee, että valtamedia vääristää ja valehtelee. Anu kuitenkin sanoi luottavansa siihen, että jaan hänen tarinansa ilman agendaa.”

Toisin kuin aiemmissa tv-ohjelmissaan, Syvään päätyyn -sarjassa Mikkola ei itse ole näkyvässä roolissa. Päähenkilöiden uskomuksia kommentoivat vain heidän ystävänsä.

”Teemalle tekee hyvää, että ihmiset saavat puhua omana itsenään ja katsojat tekevät omat johtopäätöksensä. Sarjasta on kuitenkin leikattu pois kaikki sellaiset lääketieteelliset väitteet, jotka voisivat olla vahingollisia tai joita ei ole todistettu”, Mikkola kertoo.

Ensimmäisen kaudella Anu osallistuu Brasiliassa kansanparannusseremoniaan ja saa allergisen reaktion iholleen sivellystä sammakonmyrkystä.

Mikkolalla oli mukanaan Epipen-lääkekynä, mutta hän päätti harkinnan jälkeen vain dokumentoida tilannetta. Anu vakuutti pärjäävänsä.

”Olimme keskustelleet asiasta ja oli selvää, että hän aikuisena tekee itse omat päätöksensä, ja me tallennamme. Todellisessa vaaratilanteessa olisimme tietenkin puuttuneet siihen.”

Ina Mikkola, 32

  • Toimittaja, ohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija ja Revolutionista Productions -tuotantoyhtiön toimitusjohtaja.
  • Käsikirjoitti ja ohjasi Syvään päätyyn -dokumenttisarjan. Tehnyt aiemmin myös sarjat Ina ja Ina .
  • Juonsi ja toimitti Tilipäivä– ja Hullu juttu -ohjelmia sekä Bassoradion aamulähetystä.
  • Julkaissut kirjat Runkkarin käsikirja (Into 2020) ja Valtakirjani (Into 2021). Tekee Runkkarin ystäväkirja -podcastia.

Ylen musiikkitoimittaja Katri Norrlinin valinta

Ina Mikkola on rohkea toimittaja, joka tarttuu monipuolisiin aiheisiin omannäköisellä ja omaäänisellä otteellaan, oli kyse toimittajan, kirjailijan tai ohjaajan roolista. Ina ja Ina -sarjat sukelsivat mielenkiintoisilla tavoilla puhuttaviin aiheisiin. Inan ohjaama Syvään päätyyn -dokumenttisarja on toisenlainen näyte Inan näkemyksellisyydestä ja tavasta luoda sisältöjä, tutkia maailmaa ja raportoida siitä yleisölle – mikä on juuri toimittajan työn ytimessä.”