Anna hyvän kiertää

Hikari Nishida nostaa esiin kirjoja ja lehtiä, joita ei löydä kaupoista

Tokion taidekirjamessut kutsui viime syksynä Helsingissä asuvan taiteilijan Hikari Nishidan kuratoimaan messuille kokeellisten julkaisujen kirjakaupan.

Viidenkymmenen taidekirjan ja omakustanteisen lehden lisäksi Tokioon matkasi valikoima helsinkiläisen Rikhardinkadun kirjaston taidekirjakokoelmasta sekä 17 taiteilijan messuja varten suunnittelemat 17 zineä eli pienlehteä.

”Suurin osa valitsemistani lehdistä ja kirjoista oli omakustanteisia. Halusimme painottaa niitä, koska niitä julkaistaan Suomessa paljon”, Nishida kertoo.

Suomesta tuodut julkaisut herättivät Nishidan mukaan messuilla paljon kiinnostusta. Suomalaisia ja japanilaisia omakustanteita yhdisti muun muassa se, että ne ovat samanlaisia suurelle yleisölle tuntemattomia aarteita, hän sanoo.


Tokion messuille valikoitu kokoelma oli osa Nishidan The Temporary Bookshelf -projektia. Sen idea on nostaa esiin pieniä lehtiä ja kirjoja, joita kirjakaupoista ei löydä.

Nishida kuvaa projektiaan alustaksi julkaisuille, jotka jäävät vähälle huomiolle. Se alkoi vuonna 2021 fyysisestä kirja- ja lehtihyllystä Kosminen-galleriassa.

Nykyään Nishida järjestää enemmän tapahtumia, joissa julkaisuja voi ostaa. Hän myös kuratoi julkaisukokoelmia taidetapahtumiin.

Nishida valitsi kirjojen ja lehtien kuratoimisen taiteensa muodoksi, koska se on yhteisöllistä. Painetut kirjat ja lehdet ovat hänelle myös rakkaita.

”Minua kiehtoo kirjan intiimi luonne. Se on taidetta, jonka voi viedä kotiinsa ja jota voi koskea.”

Voittoa The Temporary Bookshelf ei tuota. Nishida tekee työtään osin apurahojen turvin, osin vapaaehtoisesti. Tällä hetkellä projektin jatkon turvaa Koneen Säätiön kaksivuotinen apuraha.

”Suurin yllätys tässä projektissa on ollut se, että se jatkuu edelleen. Ajatukseni oli perustaa pop up -kirjakauppa ja lopettaa kolmen kuukauden jälkeen. Mutta tässä sitä ollaan.”

Tällä palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla.

Hikari Nishida, 26

    • Helsingissä asuva taiteilija ja kuraattori.

    • Erikoistunut taidekustantamiseen, kokeelliseen julkaisemiseen ja installaatiotaiteeseen.

    • Opiskellut taidekustannusalaa ja installaatiotaidetta Ranskassa sekä taidegrafiikkaa Taideyliopistossa.

    • Syntynyt Ranskassa, vanhemmat ovat kotoisin Japanista.

No niin -lehden Elham Rahmatin ja Vidha Saumyan valinta

”Taiteilija ja kuraattori Hikari Nishidan The Temporary Bookshelf levittää ja myy omakustanteisia taide- ja design-julkaisuja kirjakaupoissa, kirjamessuilla ja erilaisissa tapahtumissa. Nishidan työ on julkaisualalle arvokasta. Hän on luonut omakustanteisille julkaisuille tilan, jossa ne voivat tavoittaa uutta yleisöä. Lukijat saavat käsityksen siitä, miten erilaisista näkökulmista ja asemista käsin tietoa tuotetaan ja miten julkaisujen tekijät haluavat uudistaa taidemaailmaa. Kokoamalla erilaisia julkaisuja ’kirjahyllylle’ Nishidan projekti haastaa julkaisemisen normeja ja tuo erilaiset taiteellis-aktivistiset pyrkimykset julkaisuista käytävään keskusteluun.”