Anna hyvän kiertää

Pauliina Nykänen haluaa tehdä Ylioppilaslehden jokaisesta sivusta tunnistettavan

”Kun olen aiemmin suunnitellut ulkoasuja esimerkiksi kirjoihin, ne ovat olleet ilmeeltään hiukan maltillisempia”, sanoo Ylioppilaslehden AD Pauliina Nykänen.

Ylioppilaslehdessä olen saanut toteuttaa räväkämpää visuaalisuutta. Myös ryhmätyö on ollut kivaa: Minun otsikkoluonnokseni saattaa joskus päätyä lehteen. Toisaalta toimitus osallistuu visuaaliseen ideointiin.”

Ylioppilaslehden tekeminen on Nykäsen mukaan erityislaatuinen projekti. Toimitus vaihtuu kahden vuoden välein, jotta lehti säilyisi elinvoimaisena ja uudistushaluisena. Nykyisellä toimituksella on menossa viimeinen keväänsä.

Vaikka palstoja säilytetäänkin halki vuosien, uuden toimituksen kädet ovat suhteellisen vapaat.

”Jos lehtiä selaa kymmenenkin vuotta taaksepäin, ne ovat täysin erilaisia”, Nykänen sanoo.

”Määräaikaisuus kannustaa tekemään selvästi eri lailla kuin edellinen toimitus. Myös visuaalinen erottautuminen edeltäjästä on tärkeää. Tässä on harvinainen tilaisuus tehdä omanlaistaan jälkeä. Kääntöpuolena on, että ensimmäinen puoli vuotta meni ainakin meillä siihen, että lehti haki muotoaan.

Toisaalta lehdellä on yli satavuotinen historiansa, ja siihen liittyvä oma painolastinsa. Pyrin Ylioppilaslehdessä sarjallisuuden ja variaation tasapainotteluun. Tavoitteeni on, että jokainen sivu tai aukeama näyttäisi tunnistettavasti juuri meidän Ylioppilaslehdeltämme. Jokaisen jutun olisi myös oltava oman näköisensä eli tietyn ulkoasun sisällä olisi hyvä olla mahdollisimman paljon vaihtelua.

Mieleen jäävä onnistuminen on ollut esimerkiksi lehden rahateemainen ’säästönumero’. Numero yritettiin myös tehdä mahdollisimman halvalla. Säästäminen ja sen aikaansaama keskeneräisyys tuotiin muotokokeiluina mukaan juttuihin. Lehteen laitettiin muun muassa post it -lapuille kirjoitettuja toteutumatta jääneitä palstaideoita ja juttuihin jätettiin näkyville editointikommentteja.

Raha on oikeastikin tiukassa, enkä voi tilata freekuvaajilta ja -kuvittajilta niin paljon kuin haluaisin. Monilla tavoilla tässä joutuu improvisoimaan. Pienempiä juttuja saatan vaikka kuvittaa itse. Toki joskus on vaikeaa olla sekä kuvituksen tilaaja että tekijä. Se on myös kivaa!”

Pauliina Nykänen, 34

    • Helsingissä asuva AD, graafinen suunnittelija ja kuvittaja.

    • Ylioppilaslehden AD 2022 – 2024.

    • Ollut mukana suunnittelemassa teatterifestivaali Baltic Circlen visuaalista ilmettä 2017 – 2021.

    • Tehnyt graafisen suunnittelun muun muassa teoksiin Andrea Abreun Pilvipeitto (2024), Porfyrioksen Sielullisten vahingoittamista vastaan (2022) ja Lauri Antti Mattilan & Juhani Haukan Etsitkö töitä? (2021).

    • Suunnitellut myös levynkansia, muun muassa Lyytin Ennätyshelteet (2022).

The Temporary Bookshelfin Hikari Nishidan valinta

Ylioppilaslehden AD Pauliina Nykänen tekee lehteen myös journalistisia kuvituksia. Nykänen on valtavan monipuolinen tekijä. Hän on tehnyt kuvituksia myös kirjoihin ja artikkeleihin.

Suomen taitoni ei ole riittävän hyvä siihen, että ymmärtäisin kaiken, mitä Ylioppilaslehdessä kirjoitetaan. Olen kuitenkin harjoitellut suomea sitä lukemalla. Tuntuu hienolta, että opiskelijalehti voi olla laajasti tärkeänä pidetty ja elinvoimainen julkaisu. Se on myös tärkeä paikka kriittisten mielipiteiden julkituomiseen ja muodostamiseen.

Tutustuin Nykäsen kädenjälkeen alun perin hänen Baltic Circle -festivaalille tekemänsä visuaalisen ilmeen myötä. Se oli minusta upea. Törmäsin siihen juuri, kun olin muuttanut Helsinkiin.”

Tällä palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla.