Journalisten

Erica Vasama trivs där det händer

Kommunikationsexperten Erica Vasama tar emot på Östra Nylands räddningsverk i Borgå. I nedre våningen står räddningsfordon på rad, i övre våningen finns kontor och sociala utrymmen. Sedan årsskiftet jobbar Vasama för Östra Nylands välfärdsområde med räddningsverket som sitt ansvarsområde. Före det jobbade hon med så gott som samma uppgifter men för Borgå stad.

På sitt arbetsbord har Vasama två arbetsdatorer. Hon har också två e-postkonton och, kopplade till dessa, diverse olika kommunikationskanaler. Den ena datorn sköter hon räddningsverkets ärenden med, den andra använder hon för allt som har med välfärdsområdet att göra – simultant och parallellt.

”Man ska hela tiden vara vaken.”

Det har gått åtta månader sedan de nya välfärdsområdena grundades i samband med social- och hälsovårdsreformen. Erica Vasama jämför det med en stor företagsfusion.

”Som när sju mindre eller medelstora företag med olika system, personal, arbetskultur och tjänster går samman och ska samordnas. Allt förändrades inte magiskt den första januari 2023.”

Social- och hälsovårdsreformen väckte och väcker fortfarande många frågor både bland invånare och anställda. För kommunikatörerna i Östra Nylands välfärdsområde har fokus den första tiden varit på att kommunicera grundläggande information.

”Att svara på frågan vem vårdar mig och var? Kärnbudskapet om våra tjänster har varit viktigast – vad förändras och vad förändras inte. För sanningen är den att majoriteten av tjänsterna inte förändrades.”

För kommunikationsteamet handlade början om väldigt konkreta frågor som att få en fungerande webbplats, ett fungerande intranät och att få olika tekniska system att kommunicera med varandra.

”Det har varit växtvärk och i början var det svårare att nå fram till personalen innan vi fick fungerande gemensamma kanaler. Det var tufft men nu känns det rätt bra. Vårt kommunikationsteam har vuxit och vi utvecklar tjänsterna.”


Även om social- och hälsovårdsreformen inneburit en enorm förändring tar den inte upp så mycket av Vasamas arbetstid. Hon jobbar främst med Räddningsverkets kommunikation och älskar det hon gör.

”Min journalistbakgrund påverkade att jag i tiden sökte mig till jobbet som kommunikatör med ansvar för räddningsverket och social- och hälsovårdsfrågor. Det är sektorer som folk behöver när de har nöd eller inte mår bra.”

Erica Vasama känner sig hemma när läget är akut. Hon har inte jourplikt men är oftast ändå tillgänglig ifall det händer något stort. Jobbet känns mest spännande då arbetet har en omedelbar betydelse för allmänheten.

”När det brann i Gamla stan i Borgå (augusti 2022) så var jag i nattlinne när larmet gick men på jobb 20 minuter senare. Jag tror att min public service-bakgrund från Yle spelar in, människor har rätt att veta vad som pågår.”

Det vardagliga arbetet är ändå oftast mindre dramatiskt. Erica Vasama jobbar som bäst med välfärdsområdets plan för kriskommunikation och deltar bland annat i att utveckla klarspråk på webben. På räddningsverket skriver och bearbetar hon pressmeddelanden och jobbar med idéer för hur och vad räddningsverket ska kommunicera. 

”Målet är att vi inom kommunikationen är bakgrundsfigurer som stödjer och lär alla våra anställda att kommunicera bättre.”

Erica Vasama gör också inlägg på sociala medier. Både där och i all annan kommunikation utåt går budskapet både på svenska och finska. 

”Jag har turen att jag är så gott som tvåspråkig och det är en enorm fördel i jobbet. Välfärdsområdet tycker tvåspråkigheten är viktig och en av våra styrkor.”

Erica Vasama konstaterar att det som räddningsverket kommunicerar har en stark genomslagskraft.

”Det är roligt och viktigt att det finns ett intresse och det är något vi måste vara medvetna om, att folk lyssnar på oss.”

Erica Vasama

  • Utbildning: Pol.kand. (journalistik) vid Social- och kommunalhögskolan och pol.mag. (kommunikation) vid Helsingfors universitet.
  • Jobb: Kommunikationsexpert vid Östra Nylands välfärdsområde med ansvar för Östra Nylands räddningsverks kommunikation.
  • Tidigare: Journalist vid bland annat Yle Östnyland. Sadlade om 2017 för ett fast jobb. ”Jag har ett journalisthjärta men det blåste i branschen och med tre barn och ett bostadslån behövde jag någonting annat.”
  • Jobbkläder: Bär räddningsverkets blåa uniform på jobbet.