Sananvapaus

Itsesensuuri rajoittaa

”Kukaan ei sanele meille, mitä ja miten pitää kirjoittaa. On kuitenkin ilmiö nimeltä itsesensuuri”, sanoo Tut.by-uutisportaalin johtaja Juri Zisser.

”Valko-Venäjällä sananvapaus on rajallista ja sitä loukataan jatkuvasti. Esimerkiksi helmikuussa poliisin erikoisjoukot mukiloivat toimittajamme tämän raportoidessa kansalaisaktivistien oikeudenkäynnistä.

Aiemmin portaalimme eräs toinen toimittaja sai henkilökohtaisia uhkauksia tekstiviestitse. Hän päätyi väliaikaiseen maanpakoon.

Maassamme ei ole varsinaista sensuuria. Kukaan ei sanele meille, mitä ja miten pitää kirjoittaa. On kuitenkin ilmiö nimeltä itsesensuuri. Muun muassa presidentin ja hänen perheenjäsentensä henkilökohtainen elämä, kaikenlainen presidenttiä koskeva huumori sekä turvallisuusjoukkojen toiminnan arvostelu ovat kiellettyjen aiheiden listalla.

Devalvaation laukatessa virkamiehet ja voimaministeriöiden edustajat eivät hyväksy pankkeja ja kauppoja käsitteleviä juttuja. He soittavat ja vaativat poistamaan sellaiset jutut. Emme tule heitä vastaan, mikä lisää tyytymättömyyttä entisestään. Vallanpitäjät eivät myöskään pidä julkisista kokoontumisista raportoimisesta.

Vaikka valtakoneisto ei pidä meistä, siellä ymmärretään, että nykyhallintoon negatiivisesti suhtautuvat lukijat siirtyisivät ilman meitä ulkomaisille sivustoille. Maasta pois muuttaneet eivät peittele nettikirjoituksissaan Valko-Venäjän valtakoneistoa ja sen meininkiä kohtaan tuntemaansa vihaa. He eivät arkaile juorujen ja loukkausten julkaisemista, presidentin ja muiden päättäjien pilakuvat mukaan lukien. Me emme ole aivan yhtä ilkeitä, ja meidän olemassaolomme voidaan siksi hyväksyä.”

Lue myös:

Suomi: Vapaan sanani rajat

Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia

Somalia: Aseistettu vartija turvana

Viro: Yleinen mielipide rajoittaa

Turkki: Olemme äärimmäisen huolellisia 

Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot 

Puola: Itsesensuuri pahin uhka 

Venäjä: Valtakoneisto vaatii uskollisuutta

Italia: Painostusta oikeusjutuilla

Brasilia: Toimituksen linja rajoittaa

Hongkong: Vapaustaistelija