”Kukaan ei sanele meille, mitä ja miten pitää kirjoittaa. On kuitenkin ilmiö nimeltä itsesensuuri”, sanoo Tut.by-uutisportaalin johtaja Juri Zisser.
”Valko-Venäjällä sananvapaus on rajallista ja sitä loukataan jatkuvasti. Esimerkiksi helmikuussa poliisin erikoisjoukot mukiloivat toimittajamme tämän raportoidessa kansalaisaktivistien oikeudenkäynnistä.
Aiemmin portaalimme eräs toinen toimittaja sai henkilökohtaisia uhkauksia tekstiviestitse. Hän päätyi väliaikaiseen maanpakoon.
Maassamme ei ole varsinaista sensuuria. Kukaan ei sanele meille, mitä ja miten pitää kirjoittaa. On kuitenkin ilmiö nimeltä itsesensuuri. Muun muassa presidentin ja hänen perheenjäsentensä henkilökohtainen elämä, kaikenlainen presidenttiä koskeva huumori sekä turvallisuusjoukkojen toiminnan arvostelu ovat kiellettyjen aiheiden listalla.
Devalvaation laukatessa virkamiehet ja voimaministeriöiden edustajat eivät hyväksy pankkeja ja kauppoja käsitteleviä juttuja. He soittavat ja vaativat poistamaan sellaiset jutut. Emme tule heitä vastaan, mikä lisää tyytymättömyyttä entisestään. Vallanpitäjät eivät myöskään pidä julkisista kokoontumisista raportoimisesta.
Vaikka valtakoneisto ei pidä meistä, siellä ymmärretään, että nykyhallintoon negatiivisesti suhtautuvat lukijat siirtyisivät ilman meitä ulkomaisille sivustoille. Maasta pois muuttaneet eivät peittele nettikirjoituksissaan Valko-Venäjän valtakoneistoa ja sen meininkiä kohtaan tuntemaansa vihaa. He eivät arkaile juorujen ja loukkausten julkaisemista, presidentin ja muiden päättäjien pilakuvat mukaan lukien. Me emme ole aivan yhtä ilkeitä, ja meidän olemassaolomme voidaan siksi hyväksyä.”
Lue myös:
Suomi: Vapaan sanani rajat
Yhdysvallat: Valtio väijyy vuotajia
Somalia: Aseistettu vartija turvana
Viro: Yleinen mielipide rajoittaa
Turkki: Olemme äärimmäisen huolellisia
Ruotsi: Ongelmana viestintäosastot
Puola: Itsesensuuri pahin uhka
Venäjä: Valtakoneisto vaatii uskollisuutta
Italia: Painostusta oikeusjutuilla
Brasilia: Toimituksen linja rajoittaa
Hongkong: Vapaustaistelija
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa