Liitto

Työehtosopimusneuvottelut olivat tahmeat – näin ne sujuisivat paremmin

Kuukausia kestänyt työmarkkinakierros on jälleen käyty. Journalistiliitto aloitti neuvottelut marraskuussa ja viimeiset työehtosopimukset syntyivät huhtikuun lopussa.

Alun perin piti sopia vain tämän vuoden palkankorotuksista. Se ei onnistunut, joten koko suomalainen työmarkkina lähti neuvottelemaan sopimuksensa uudelleen.

Neuvottelut etenivät tahmaisesti. Miten niitä voisi parantaa? Tässä ehdotukseni.


Ratkotaan omia asioita. Työnantajapuoli toi meille sivutolkulla esityksiä, jotka oli kopioitu muiden alojen esityksistä. Me emme niistä innostuneet eivätkä ne juuri edenneet.

Mitä nopeammin pääsemme puhumaan oman alan kysymyksistä, sen parempi. Tästä hyvä esimerkki on lehdistön palkkausjärjestelmäuudistus, josta pääsimme sopuun työnantajia edustavan Medialiiton kanssa. Neuvotteluiden tuloksena syntyi uusi palkkaryhmä 2C, ja lisäksi sovimme uudet kriteerit työsuorituksen arviointiin.


Löysätään Suomen mallia. Työmarkkinamalli, jossa vientiliitot määrittävät yleisen linjan eli palkan-korotusten katon ja lattian, jäykistää suomalaisia työmarkkinoita.

Kun sekä kova- että matalapalkkaisille työn- tekijöille maksetaan samat prosenttikorotukset, matalapalkka-alat jäävät entistä enemmän jälkeen euroissa. Jos 7 000 euroa tienaava saa kuuden prosentin korotuksen, nousee palkka 420 euroa. Kaksi tonnia tienaava saa 120 euroa lisää. Eriarvoisuus lisääntyy joka kierroksella. Tänä keväänä palkankorotusten kustannusvaikutuksia laskettiin jopa prosentin sadasosien tarkkuudella.


Pidetään aikataulusta kiinni. Yleensä neuvotteluiden alku on löysää ja lopussa tulee aina kiire. Tulosta ei aina synny vanhan sopimuksen ollessa voimassa. Tällöin ammattiliiton on mietittävä keinoja neuvotteluiden edistämiseksi. Viime kädessä uhataan lakolla.

Journalistiliiton sopimukset syntyivät määräaikaan mennessä eikä valtakunnansovittelijan apua tarvittu tällä kertaa toisin kuin monilla edellisillä neuvottelukierroksilla.


Noudatetaan lakia ja myös sen henkeä. Perhevapaat uudistuivat viime vuonna. Yleisradiota lukuun ottamatta media-alan työehtosopimusten palkalliset perhevapaapäivät jäivät syrjiviksi: mediafirmat tarjoavat edelleen synnyttävälle ja ei-synnyttävälle vanhemmalle eri määrän palkallista vapaata. Tasa-arvovaltuutetun mielestä näin ei saisi olla. Liitto on valmis viemään tapaukset oikeuteen heti, kun löytyy ei-synnyttävä vanhempi, joka haluaa riitauttaa asian.


Luottamus on kaiken perusta. Luottamuksen voi menettää vain kerran. Allekirjoitan sanonnan. Monesti luottamus on neuvotteluissa koetuksella. Kukin neuvottelija joutuu myös pohtimaan omaa asemaansa: Kuinka luotettava neuvottelija olen? Teenkö, kuten lupaan? Olenko sanojeni mittainen?

Yhteiset onnistumiset kasvattavat luottamusta. Luottamuksen rinnalla kulkee neuvottelukumppanin arvostus ja kunnioitus. Tässäkin suomalaisilla työmarkkinoilla on parannettavaa.