Sananvapaus

Gazassa kuollut jo satakunta journalistia – ”Ilmaiskuilta on hyvin vaikea suojautua”

Gazan kaista Palestiinassa on maailman vaarallisin paikka myös journalisteille.  

Gazan sodan alusta huhtikuun loppuun on kuolleiden journalistien määrä noussut surulliseen ennätykseen. Lokakuussa alkaneen sodan aikana on kuollut ainakin 97 journalistia ja muuta mediatyöntekijää, Committee for Protecting Journalists (CPJ) laskee

Eri järjestöjen arvioit kuolleiden journalistien määrästä vaihtelevat. Palestiinalaisen journalistien ammattijärjestön PJS:n mukaan luku on yli 130. Kansainvälinen toimittajat ilman rajoja -järjestö taas arvioi, että alueella olisi kuollut 105 journalistia.

CPJ:n tilastoimasta 97 kuolleesta journalistista palestiinalaisia oli 92, israelilaisia kaksi ja kolme oli kotoisin Libanonista. Lähes kaikki heistä kuolivat ”vaarallisessa työtehtävässä”. Yksi kuoli jouduttuaan ristituleen ja kaksi merkittiin murhatuiksi.  

CPJ:n tilasto kattaa myös Israelin ja Länsirannan, mutta käytännössä kuolemat ovat tapahtuneet Gazassa. 

Gazassa työskentelee ainoastaan paikallisia journalisteja, sillä ulkomaalaiset evakuoitiin alueelta lokakuun 7. päivän tapahtumien jälkeen.  

”Meidän 3000 jäsenestämme tuhat on gazalaisia. Heidän lisäkseen ulkomaalaiset ovat rekrytoineet 800 uutta mediatyöntekijää korvaamaan alueelta poistuneita ulkomaalaisia”, Rania Hamdallah sanoo. 

Hamdallah toimii Palestiinan journalistien ammattijärjestössä Palestinian Journalists’ Syndicatessa PJS:ssä journalistien oikeuksien komitean päällikkönä.  


Palestiinan journalistijärjestön toimiston seinällä on kuvia kuolleista ja vammautuneista journalisteista. Oikealla on kuva yhdysvaltalais-palestiinalaisesta Shireen Abu Aklehista, joka työskenteli Al Jazeera -kanavalle. Hänet ammuttiin Länsirannalla toukokuussa 2022.

Hamdallah antoi tämän haastattelun PJS:n toimistossa Ramallahissa Länsirannalla. Järjestön johtaja Nasser Abu Baker ei päässyt paikalle. Hän oli tulossa Jordaniasta Länsirannalle, mutta raja-asema oli haastattelupäivänä suljettuna Jerikossa tapahtuneen palestiinalaisten ja israelilaisten ammuskelun vuoksi. 

Haastattelu keskeytyy hetkeksi, kun mies kantaa sisään sylillisen mustia luotiliivejä. PJS on saanut käytetyt liivit lahjoituksena YK-järjestö Unescolta ja aikoo jakaa ne jäsenilleen. 

Journalistit käyttävät yleensä Gazassa näkyvää PRESS-tunnusta asusteissaan. Vain pienellä osalla on käytettävissään suojavarusteita kuten luotiliivejä ja kypäriä, ja niistäkin suuri osa on vanhanaikaisia. Israel on kieltänyt suojavarusteiden viennin Gazaan.  

PJS on toimittanut jäsenilleen Gazaan ruokaa, patjoja, telttoja ja rahaakin. Journalistit pitävät yhteyttä Gazasta ulkomaailmaan joko e-sim-korteilla tai egyptiläisillä tai israelilaisilla sim-korteilla. 

Hamdallahin mukaan Israelin armeija ei kunnioita journalisteja.  

”Meille raportoidaan keskimäärin 850 journalistiseen työhön kohdistunutta loukkausta vuosittain. Viime vuonna määrä kasvoi 1100:an” 

Loukkaukset sisältävät kaikenlaisen työn estämisen, kuten esimerkiksi journalistien pidätykset ja tappamiset, kyynelkaasuttamisen ja laitteiston takavarikoinnin.  

”Matkapuhelimien tutkiminen tarkastuspisteissä ja puhelimien sisällön hävittäminen on yleistä. Siksi monilla jäsenillämme on mukana kaksi puhelinta, ja he näyttävät sotilaille sitä puhelinta, jossa ei ole mitään arkaluontoista.”  

Hamdallah sanoo myös, että Israel ei anna viedä uutta kalustoa edes Länsirannalle saati Gazaan, joten aina ei pystytä korvaamaan tuhoutuneita tai takavarikoituja välineitä, kuten kameroita. 


Rania Hamdallah johtaa PJS:n journalistien oikeuksien komiteaa. 

PJS tarjoaa jäsenilleen turvallisuuskoulutusta. Journalistien kansainvälinen kattojärjestö IFJ on kouluttanut palestiinalaisia, jotka jakavat tietoutta edelleen jäsenilleen. PJS:llä on myös oma turvallisuuskomitea koordinoimassa työtä. 

”Koulutamme journalisteja, että osaisivat varoa vaarallisia paikkoja, etteivät esimerkiksi menisi alueille, joita ei ole raivattu pommeista. Samoin muistutamme, ettei kannata mennä ensimmäisenä paikkaan, jota on pommitettu”, Hamdallah sanoo.  

”Mutta ilmaiskuilta on hyvin vaikea suojautua. Ne tappavatkin eniten jäseniämme”. 

Kansainvälinen yhteisö saa kritiikkiä puuttumattomuudesta.  

”Palestiinalaiset pyytävät jatkuvasti apua, mutta eivät sitä saa. Mekin olemme pyytäneet apua monilta järjestöiltä, mutta saamme käytännössä vain solidaarisuuden osoituksia. Niillä ei ole saatu Israelia muuttamaan sortopolitiikkaansa.” 

Syyttävä sormi osoittaa kohti kansainvälisiä järjestöjä.  

”Monet järjestöt ovat kieltäytyneet auttamasta meitä, kun haluamme vierailla vankilassa tapaamassa pidätettyjä journalisteja, tai etsimässä kadonneita jäseniämme. Israelilaisilta emme saa mitään tietoja.”  

Hamdallah kertoo, että kaksi PJS:n jäsentä, Nidal Wheidy ja Haitham Abdulwahed ovat olleet kateissa lokakuun 7. päivästä alkaen. 

Apua on pyritty saamaan journalistien perheenjäsenillekin.  

”Erään toimittajan isä soitti, että heitä on 65 henkilöä yhdessä huoneessa yhden koulun raunioissa, ja panssarivaunut lähestyvät joka puolelta. Soitin kaikille, joiden luulin voivan auttaa, kuten tuntemilleni Punaisen ristin, Punaiselle puolikuun ja Palestiinan terveysministeriön työntekijöille, mutta kukaan ei auttanut”, Hamdallah kertoo. 

Moni sisällä olleista ihmisistä kuoli, ja loput pääsivät 16 tunnin jälkeen ulos. 


Palestiinalaisella PAL-tv:llä oli maaliskuun lopussa yhteensä 13 kuvaajaa, toimittajaa ja tuottajaa työssä Gazassa. Ennen sotaa heitä oli parisataa.  

”Palestiinan virallinen media on menettänyt 11 työntekijää Gazassa, kuvaajia, toimittajia, kirjeenvaihtajia ja yhden työntekijän tuotannosta”, PAL-tv:n uutispäätoimittaja Mohammad Barghouti laskee.  

Luvussa on mukana PAL-tv:n lisäksi ainakin Wafa-uutistoimiston sekä Palestiinan virallisen lehden Al-Hayatin työntekijöitä. 

PAL-tv:n Mohammed Abu Hatab kuoli perheineen Israelin ilmaiskussa marraskuun 2. päivänä 2023. Siihen asti yhtiön työntekijät kantoivat selkeitä PRESS- tunnuksia ja kypäriä.  

”Toimittajamme Salman Bashir jätti kaikki tunnukset ja kypärän pois. Hän uskoo, että israelilaiset jahtaavat journalisteja”, Barghouti sanoo. 

Gazan sodassa on kuollut viime aikoina ylivoimaisesti eniten journalisteja. CPJ:n mukaan Gazan sodan aikana kuoli muualla maailmassa yhteensä yhdeksän journalistia, joista Kolumbiassa kaksi sekä Sudanissa, Somaliassa, Filippiineillä, Mosambikissa, Hondurasissa, Myanmarissa ja Pakistanissa kussakin yksi.  

CPJ:n kadonneiden listalla on vain yksi journalisti vuosilta 2023–2024, ja hänkin Meksikosta. Kahta kateissa olevaa, Hamdallahin mainitsemaa journalistia ei listalta löydy. Vuonna 2023 journalisteja vangittiin 82, joista Israelin ja Palestiinan alueella 17. Tältä vuodelta tietoja vangituista ei ole.

Kansainvälinen yhteisö on epäonnistunut toimittajien suojelussa, arvioi Toimittajat ilman rajoja

Myös Toimittajat ilman rajoja -järjestö (RSF) kantaa huolta Gazan journalistien asemasta. Vuosittaisen lehdistövapausvertailunsa tänään perjantaina 3. toukokuuta julkaissut järjestö arvioi, että Gazan sodassa on nähty ennätysmäärin rikkomuksia toimittajia ja mediaa kohtaan.

Järjestö arvostelee kansainvälistä yhteisöä epäonnistumisesta toimittajien suojelussa. Sen arvio Gazan sodassa surmansa saaneiden journalistien määrästä on vielä Committee to Protect Journalist -järjestön laskelmaa synkempi. Toimittajat ilman rajoja -järjestö arvioi, että sodassa olisi kuollut ainakin 105 journalistia sitten lokakuun 2023.

Järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Kaius Niemi kertoo, että RSF on avannut Gazan tilannetta seuraaville toimittajille Beirutiin Libanoniin tukipisteen. Sieltä journalistit voivat saada suojavarusteita turvallisempaan työskentelyyn.

”Mitkään varotoimet eivät kuitenkaan auta suoria hyökkäyksiä vastaan”, Niemi sanoo järjestön tiedotteessa.

Palestiina oli tällä kertaa kansainvälisen lehdistönvapausvertailun sijalla 157. Sen sijoitus huononi yhden sijan verran aiemmasta. Israel putosi sijalle 101 sijalta 97.

Suomen sijoitus pysyi vuosittaisessa vertailussa entisellään. Suomi oli vertailun viides Norjan, Tanskan, Ruotsin ja Hollannin jälkeen.

Marja Honkonen