Liitto

Palkkapaine kasvaa

Syksyn tes-neuvotteluissa tullaan puhumaan palkankorotuksista, sanoo Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen.

Kaikki yhdeksän Journalistiliiton työehtosopimusta ovat katkolla tulevana syksynä, loka- ja joulukuun välisenä aikana. Liiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo, että palkankorotukset ovat tulevalla tes-kierroksella realismia.

Vuonna 2016 solmittu kilpailukykysopimus tarkoitti palkansaajille nollakorotuksia ja työajan pidennystä. Talouden nyt käännyttyä nousuun keskusteluilmapiiri on korotuksille suopeampi.

”Siitä kertoo keväästä asti nähty lähtöasetelmien haku julkisuudessa”, Savolainen sanoo.

”Palkansaajapuolella nähdään, että korotusvaraa on. Työnantajapuoli taas tuo esiin, että varaa ei vielä ole, ja että edelleen ollaan jäljessä kilpailijamaita.”

Savolaisen mukaan palkkapainetta luovia tekijöitä on juuri nyt paljon: Kikyn lisäksi takana on useampi muukin maltillinen keskitetty työmarkkinaratkaisu. Talous on media-alallakin jälleen kasvussa, mutta Journalistiliiton työmarkkinatutkimuksen mukaan alan ansiokehitys on tästä huolimatta pysähtynyt. Talouskasvu ruokkinee jatkossa inflaation nousua.

Keskustelua on edelleen käyty ”Suomen mallista”, jossa vientialat määrittäisivät yleisen korotustason. Mallin ajatus on otettu Ruotsista. Länsinaapurissa tehtiin kolmivuotinen sopimus peräti 6,5 prosentin palkankorotuksilla, sisältäen matalapalkkaerän.

 

Lehdistön tes-valiokuntaan kuuluva Hufvudstadsbladetin Sylvia Bjon huomauttaa, että lehdistön ansiotaso on viime vuodet kehittynyt muita huonommin. Samaan aikaan työnkuva on toimituksissa muuttunut.

”Vastuuta jaetaan toimituksissa yhä useammin ja yhä laajemmin. Tarvittava osaaminen on paljon kirjavampaa kuin ennen. Työnantajat myös kilpailevat monipuolisesta osaamisesta. Sen pitäisi näkyä myös palkoissa”, Bjon sanoo.

Petri Savolainen korostaa liiton seuraavan loppukesästä alkaneita muiden liittojen sopimusneuvotteluita tiiviisti. Metsäteollisuus ja Paperiliitto aloittivat neuvottelut elokuun alussa.

”On hyvä, että emme ole ensimmäisenä neuvottelemassa. Perinteisesti liittokierroksilla on käynyt niin, että myöhemmin neuvottelevat pyrkivät tekemään parempia sopimuksia kuin aiemmin neuvotelleet.”

Lue lisää aiheista: