Journalismi

Tule tarkemmaksi

Tuomas Murajan tuore Faktat tiskiin! -kirja antaa käytännön vinkkejä faktantarkistukseen.

Tiedätkö, mitä tarkoittaa Dublin-asetus? EASO? Toissijainen suojelu?

Kiintiöpakolainen, maahanmuuttaja, pakolainen ja turvapaikanhakija ovat jo tutumpia termejä, mutta niitäkin pitää käyttää tasan oikein, jotta journalismi voi tukea maahanmuuttokeskustelun pysymistä faktoissa.

Apua tarjoaa toimittaja Tuomas Murajan tuore kirja Faktat tiskiin!, jossa on Haaga-Helian journalistiopiskelijoiden kokoama maahanmuuttoon liittyvien käsitteiden termipankki. Sitä käytettiin pohjana, kun faktantarkistuspalvelu Faktabaari ja opiskelijat tarkistivat keväällä 2016 maahanmuuttoon, turvapaikanhakijoihin ja pakolaisiin liittyviä väitteitä.

Myös niitä sekä EU-keskusteluun ja kevään 2015 eduskuntavaalien poliittiseen keskusteluun liittyviä väitteitä käydään läpi kirjassa.

Faktat tiskiin! antaa myös käytännön vinkkejä faktantarkistukseen. Lisäksi se kertoo Faktabaarin ja sen sisarhankkeen Debattibaarin tähänastisen tarinan, referoi julkista keskustelua faktantarkistuksesta – ja on tietenkin manifesti faktantarkistuksen puolesta.