Journalismi

Ihmisten kautta

Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen, 55, valittiin vuoden journalistiksi.

Mikä ulkomaanjournalismissa on palkitsevinta?

Päästä lähelle ihmisiä ja raportoida tilanteista ja kriiseistä heidän arkensa kautta. Sekä huomata, että katsojat, kuuntelijat ja lukijat reagoivat juttuihin.

 

Miltä Suomen arki näyttää kriisialueita nähneestä?

Keskimäärin idylliseltä, mutta Suomessakin on tosi ahtaalla olevia ihmisiä. Joka paikassa on omat arvonsa ja standardinsa, joihin pitää peilata.

 

Saatko matkustaa koska vaan ja minne haluat?

Kyllä siinä on rajat ja pitääkin olla. Matkat pitää pystyä perustelemaan ja harkita, mitä verorahoilla saadaan. Kun matkustaa edullisesti, raha riittää enempään.

 

Millä varoitusajalla lähdet työmatkoille?

Se vaihtelee. Jos lähtee esimerkiksi hallituksen valvomalle alueelle Syyriassa, viisumin hankkiminen kestää.

 

Mitä ajattelet lähtiessäsi?

Varustaudun kohteen mukaan ja teen yhteistyötä luotettavien ihmisten kanssa, joilla on sama käsitys järkevästä riskitasosta.

 

Turtuuko kriiseihin?

Ei. Se, miten paikalliset yrittävät rakentaa arkeaan hankalissa olosuhteissa, koskettaa aina.

Koukuttavatko kriisit?

En ole taisteluiden keskelle pyrkivää tyyppiä, mutta tiedän kyllä olon, joka tiukasta tilanteesta selviytymisestä tulee ja ymmärrän, että se voi koukuttaa.

 

Oletko koskaan ajatellut, että nyt tämä työ riittää?

En varsinaisesti. Kerran Pohjois-Syyriassa meidät pysäytettiin uhkaavasti. Samana iltana ihan lähellä siepattiin kaksi ranskalaista kollegaa, jotka olivat kymmenen kuukautta kateissa. Siitä kuullessani ajattelin, ettei tämä olisi ollut sen arvoista.
 

Millainen ulkomaanjournalismin asema on Ylessä?

Hyvä, mikä on oikein, koska se jos mikä on toiminnan ydinalueita. Myös Helsingin Sanomat tekee hyvää työtä, ja toivottavasti omistaja turvaa työn myös MTV:n uutisissa.

 

Millainen juttu on vielä tekemättä?

Pidempi seuranta esimerkiksi ihmisestä, joka sinnittelee kriisimaassa. Mieluiten tekisin jutun Syyrian jälleenrakentamisesta, mihin tietysti sisältyy unelma rauhansopimuksesta.

 

Toimitat suomeksi ja ruotsiksi ja teet töitä muillakin kielillä. Miten surffaat niiden välillä?

Välillä mietin, mistä kielestä virheet toisiin kieliin tulevat. Ruotsiksi en ole viime aikoina tehnyt paljonkaan. Kun siirryin suomenkieliselle puolelle, isän kaverit ihmettelivät, minne poika on kadonnut ruotsinkieliseltä Yleltä.

 

Mitä teet työn vastapainoksi?

Lenkkeilen, melon sekä matkailen perheen kanssa.

Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen, 55, on valittu vuoden journalistiksi. Kustannusyhtiö Bonnierin jakaman palkinnon suuruus on 7 500 euroa. Palkintoperusteissa korostettiin hänen raporttejaan Syyriasta, Irakista ja Turkista. Kankkonen on työskennellyt myös Ylen Skandinavian-kirjeenvaihtajana Tukholmassa ja asunut Turkissa.