Liitto

Maria Pettersson irtisanoutuu Journalistin päätoimittajan tehtävästä

Maria Pettersson valittiin Journalistin päätoimittajaksi keväällä 2018. Tuolloin hän työskenteli Euroopan parlamentissa. 

Journalistiliitto tiedotti perjantaina 8. joulukuuta Maria Petterssonin irtisanoutuneen Journalistin päätoimittajan tehtävästä. 

Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson on tänään perjantaina 8.12. irtisanoutunut Journalistiliiton palveluksesta. Työsuhde päättyy heti”, liiton tiedotteessa todetaan. 

Journalistiliitto tai liiton puheenjohtaja Hanne Aho eivät kommentoi asiaa tämän enempää. Myöskään Maria Pettersson ei kommentoi lähtöään.

Hän julkaisi aiheesta lyhyen Facebook-päivityksen.

”Olen tänään irtisanoutunut Journalistin päätoimittajan tehtävistä. Viidessä vuodessa saimme paljon aikaan. Lukijat ovat jäsentutkimuksessa antaneet lehdelle huippuarvosanat. ‘Lehti on parhaassa kunnossa sataan vuoteen’, totesi eräs valtuutettu viime viikolla”, Pettersson kirjoittaa.

”Toimitus on valtavan kokenut ja ammattitaitoinen. Kiitos heille varauksettomasti tuesta tänä raskaana syksynä. Myös lehden suuri freelancejoukko toimittajista kuvaajiin, kuvittajiin ja graafikoihin on uskomattoman taitava. Näihin käsiin lehden voi jättää levollisin mielin. Minä tai Journalistiliitto emme kommentoi asiaa enempää.”

Journalistin vt. päätoimittajana toimii toistaiseksi Manu Marttinen


Petterssonin lähdön taustalla on kohu hänen toisesta tietokirjastaan Suomen historian jännät naiset (Atena 2022). Pian sen julkaisemisen jälkeen joukko tutkijoita moitti kirjaa puutteellisesta lähteytyksestä ja tutkijoiden työn sivuuttamisesta. 

Reilua vuotta myöhemmin opetus- ja kulttuuriministeriön alainen tekijänoikeusneuvosto totesi, että kirjan lähteiden käytön tapa oli hyvän tavan vastainen. 

Journalistiliiton hallitus käsitteli Petterssonin asemaa lehden päätoimittajana tekijänoikeusneuvoston lausuman vuoksi. Aluksi se antoi hänelle täyden luottamuksensa, mutta reilua viikkoa myöhemmin, julkisen kritiikin jälkeen, Pettersson sai hallitukselta vakavat moitteet. Hänen kuitenkin katsottiin voivan jatkaa työssään. 

Vain kaksi päivää myöhemmin Journalistiliiton valtuusto äänesti Petterssonin luottamuksesta päätoimittajana. Liiton työntekijöiden työsuhteista päättää liiton hallitus, joka otti asian kolmannen kerran käsiteltäväkseen keskiviikkona 7. joulukuuta.  

Maria Pettersson aloitti Journalistin päätoimittajana kesällä 2018. 


Lue lisää: 
Petterssonin asema puhutti valtuustossa. ”Emme olisi tässä, jos hän olisi tunnustanut virheensä ajoissa” (Journalisti 5.12.2023)

Valtuuston tiukka äänestys: Ei luottamusta Maria Petterssoniin (Journalisti 30.11.2023)

Pääkirjoitus: Journalistiliiton kriisi on selvitettävä perinpohjaisesti (Journalisti 8.12.2023)


Juttua on päivitetty pe 8.12. kello 14.04: Lisätty tieto Maria Petterssonin Facebook-päivityksestä.