Liitto

Valtuuston tiukka äänestys: Ei luottamusta Maria Petterssoniin

Journalistiliiton valtuusto totesi äänestyksessään torstaina, että Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson ei nauti valtuuston luottamusta. Äänestys oli äärimmäisen tiukka. Päätös syntyi äänin 32-33.

Valtuuston äänestystulos ei ole juridisesti pätevä, sillä liiton työntekijöiden työsuhteesta päättää liiton hallitus. Äänestystulosta voi kuitenkin luonnehtia valtuuston kannanotoksi Petterssonin tilanteesta. Äänestystä esitti Itä-Suomen Sanomalehtimiesyhdistyksen valtuutettu.

Journalistiliiton hallitus päätti tämän viikon tiistaina omassa kokouksessaan antaa Petterssonille vakavat moitteet. Hallitus päätyi kuitenkin myös siihen, että Pettersson saa jatkaa työssään Journalistin päätoimittajana.

Petterssoniin on syksyn aikana kohdistunut voimakasta kritiikkiä. Tekijänoikeusneuvoston marraskuun alussa tekemän päätöksen mukaan Pettersson lainasi tutkijoiden artikkeleita hyvän tavan vastaisesti tietokirjassaan Suomen historian jännät naiset (2022).

Liiton valtuusto keskusteli Petterssonin tilanteesta tänään torstaina lähes neljän tunnin ajan. Osa puheenvuoroja käyttäneistä valtuutetuista ilmaisi voimakkaan huolensa Petterssonin tapauksen liitolle aiheuttamasta mainehaitasta. Toisaalta osa puhujista ilmaisi tyytyväisyytensä sekä Petterssonin anteeksipyyntöön omasta toiminnastaan, että liiton hallituksen anteeksipyyntöön viestintänsä epäselvyydestä Pettersson-prosessin eri vaiheissa.

”Ymmärrän, että menettelytapani vaikuttaa uskottavuuteeni tekijänoikeuksien puolustajana. Tein väärin ja olen ottanut opikseni”, Pettersson kirjoitti Facebook-seinällään tiistaina.

“Petterssonin toimintatapa loukkaa kaikkia niitä, jotka tekevät työnsä hyvin”, Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho puolestaan sanoi liiton tiistaisessa tiedotteessa. ” Pyydän anteeksi. Epäonnistuimme Maria Petterssonin tietokirjaan liittyvän tekijänoikeuskiistan käsittelyssä.”