Journalismi

Seiskan kohutoimittaja Kalle Kangas on nimimerkki, jonka työtapoja edes päätoimittaja ei tunne 

Nimimerkki Kalle Kangas on tehnyt Seiskalle monia uutisia.

Maaliskuun 22. päivä Seiska julkaisi verkkosivuillaan uutisen, jonka mukaan “Stefan Therman lepyttelee suuttunutta Sofia Belórfia – yhden yön hinta 700 euroa.” 

Uutisen tekijäksi on merkitty Kalle Kangas. Hän ei kuitenkaan ole Seiskan toimittaja, vaan Journalistin saamien tietojen mukaan nimimerkki, jonka takana on yksi tai useampi ihminen. 

Seiskan verkkosivuilta löytyy useita uutisia, joiden tekijäksi on merkitty Kalle Kangas. Nimelle kreditoituja viihdemaailman uutisjuttuja löytyy Seiskan verkkosivuilta ainakin vuodesta 2017 lähtien.  

Seiskan päätoimittajan Jari Peltomäki vahvistaa, että kyseessä on nimimerkki. Hän ei halua kertoa kenestä tai keistä on kysymys, mutta kyse on ”lehdelle arvokkaasta tietolähteestä”, joka toimii sellaisella alalla, että toimitus on katsonut parhaaksi salata hänen nimensä. 

“Hän on meidän luotettava vinkkaajamme, jolta olemme saaneet hyviä tietoja ja sen takia hänellä on lähdesuoja. Hänen kirjoittamansa jutut ovat vähän sellaisia, että on muitakin syitä suojata, ettei selviä kuka tämä tekijä on”, Peltomäki sanoo, 

Puhut lähdesuojasta, mutta lain mukaan lähdesuoja annetaan haastateltaville, ei toimittajalle. Mistä tässä on siis kysymys?  
”Meillä kaikki vinkkaajat nauttivat lähdesuojasta. Emme koskaan kerro vinkkaajan henkilöllisyyttä kenellekään.” 

Mutta hän on myös teidän toimittajanne.
”Hän aloittanut vinkkaajana ja vinkkaa edelleenkin eli hän ei vain kirjoita, vaan toimii myös vinkkihenkilönä.” 

En ihan ymmärrä. Avaa vielä.  
“Silloin, kun hän on meidän vinkkaaja, hänellä on lähdesuoja. Hän kertoo meille usein vinkkejä, joista toimitus tekee juttuja. Ja silloin hän nauttii lähdesuojaa.” 
 
Onko kyseessä yksi henkilö vai useampia? 
”Minun tietojeni mukaan siellä on yksi henkilö, mutta en osaa virallisesti vastata tähän. Ehkä siellä on taustalla useampia ihmisiä, mutta vain yksi ihminen kirjoittaa juttuja. ” 

Peltomäki ei tiedä Kalle Kangas -nimimerkin taustalla olevan henkilön työtavoista, kuten siitä kertooko hän juttujen kohteille esittäytyvänsä toimittajaksi tai kertooko hän haastateltaville oikean nimensä.

”Luulen, että hän tekee aika vähän sellaisia juttuja, joissa hän soittaa kenellekään. Hänen juttunsa perustuu muunlaisiin lähteisiin.” 


Seiska on sitoutunut Journalistin ohjeisiin, jotka velvoittavat toimituksia muun muassa totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Peltomäen mielestä nimimerkin takaa uutisten kirjoittaminen ei ole ristiriidassa Journalistin ohjeiden kanssa.  

”En näe tässä minkäänlaista ongelmaa. Nimimerkin suojissa on tehty juttuja kautta aikain. Toimitus ja viime kädessä minä tiedän, että mistä on kysymys ja että jutut täyttävät [Journalistin] ohjeet niin ei tässä ole mitään ihmeellistä.”  

Miten lukija voi päätellä, että onko kyse oikeasta henkilöstä vai nimimerkistä? 
”Hän on oikea henkilö, joka vaan käyttää nimimerkkiä. Uskon, että aika harva lukija ihan ensimmäiseksi katsoo, kuka sen jutun on kirjoittanut ja arvioi jutun laatua kirjoittajan perusteella.“ 

Miten yleisö voi arvioida kirjoittajan kytköksiä tai ammatillisen aseman väärinkäyttöä? 
”Sitä voi tietysti miettiä ja vapaasti kritisoidakin. Meidän uutisemme eivät yleensä ole niin vakavia. Tässä puhutaan kuitenkin viihdejournalismista ja välillä jostain rikosjutusta. Lukijan pitää luottaa siihen, että toimitus ja viime kädessä minä osaamme nämä asiat, niin ei lukijan tarvitse asiaa miettiä.” 

Miten varmistat, että “Kalle Kangas” noudattaa työssään Journalistin ohjeita? 
Luotan kyseisen pseudonyymin takana olevan henkilön ammattitaitoon ja osaamiseen. Ja kuten muidenkin kirjoittajien, freelancereiden tai vaikkapa vinkkaajien kohdalla, juttu käy läpi journalistisen tarkastusprosessin. Aivan samalla tavalla kuin jos allekirjoituksena olisi ”Seiskan toimitus” tai ip-lehdessä ”IL työryhmä”.  

Miksi ette kerro lukijoillenne, että kyseessä on nimimerkki?  
”Totta, sitä en ole tullut ajatelleeksi. Ei ole ihan mahdotonta sekään.” 


Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen ei ota mahdollisen kantelun takia suoraan kantaa tähän tapaukseen, vaan kommentoi nimimerkin käyttöä yleisellä tasolla.  

Hyvösen mukaan pakinoissa ja kolumneissa nimimerkin käyttö on tavallista, ja usein yleisön on helppo päätellä, että kyse on nimimerkistä.  

“Jos kyse on uutisjutuista, nimimerkin käyttö on poikkeuksellista, ja silloin olisi erityisen tärkeää kertoa yleisölle, että kyse on nimimerkistä. Muuten saatetaan rikkoa Journalistin ohjeiden kohtaa 8, joka velvoittaa pyrkimään totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.  

Hyvösen mukaan JSN:n toimistolla ei ole tiedossa, että vastaavaa tapausta olisi aiemmin ollut JSN:n käsittelyssä.  

Hän muistuttaa, että nimimerkin käyttö hankaloittaa joidenkin Journalistin ohjeiden noudattamisen valvontaa, kuten myös nimettömyys.  

“On hankala tietää, millaisia kytköksiä journalistilla on ja onko hän mahdollisesti käyttänyt ammatillista asemaansa väärin ja rikkonut JO 4:ää, jos toimittaja jää nimimerkin taakse tai nimettömäksi”, Hyvönen sanoo.