STT:n pääluottamusmies Hannu Aaltonen (kuvassa) edustaa henkilöstöä yt-neuvotteluissa, joiden tuloksesta riippuu ruotsinkielisen FNB:n tulevaisuus. Kymmenen työpaikkaa on uhattuna. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
STT:n ruotsinkielinen palvelu uhkaa loppua kokonaan, kun suomenruotsalaiset mediatalot perustivat oman uutistoimiston. Ruotsinkielistä palvelua on hoitanut STT:n omistama Nyhetsbyrån FNB, jossa alkaneet yt-neuvottelut koskevat toimiston koko henkilökuntaa.
”FNB:n tilanne on todella murheellinen. Uutistoimisto on toiminut kahdella kielellä 130 vuotta, mutta todennäköisesti ruotsinkielinen toimitus suljetaan vuodenvaihteessa”, sanoo henkilökuntaa edustava STT:n pääluottamusmies Hannu Aaltonen.
26. syyskuuta alkaneiden yt-neuvottelujen piirissä on kymmenen henkilöä. Ne alkoivat pian sen jälkeen, kun KSF Media ja HSS Media olivat ilmoittaneet perustaneensa uuden uutistoimiston SPT:n.
Aaltonen toteaa, että FNB:n tulevaisuus on pitkään ollut epävarma.
”Tietysti olemme tienneet, että asiakkailla – varsinkin Hufvudstadsbladetilla – menee taloudellisesti huonosti. Jotakin on odotettu tapahtuvaksi, mutta näin laajat toimenpiteet yllättivät”, Aaltonen sanoo.
Lokakuun alussa tuli julki tieto, ettei Svenska Yle jatka FNB:n asiakkaana. Se on seurausta KSF Median ja HSS Median aiemmista päätöksistä.
”STT:n toimitusjohtaja (Mika Pettersson) on osuvasti verrannut FNB:n tilannetta kolmijalkaiseen Aalto-jakkaraan: kun kaksi jalkaa sahataan poikki, jakkara ei pysy pystyssä”, Aaltonen sanoo.
FNB lopettaa uutismateriaalin toimittamiseen KSF Medialle ja HSS Medialle 1. marraskuuta. Svenska Ylen kanssa tehty sopimus lakkaa FNB:n osalta vuodenvaihteessa.
”Työntekijöiden tavoite on, että mahdollisimman monet työntekijät voisivat jatkaa, mutta se on vaikeaa, jos FNB:llä ei ole asiakkaita”, Aaltonen sanoo.
Hän toivoo, että työntekijät voisivat saada töitä STT:n suomenkielisistä toimituksista tai muualta.
FNB on ollut ikkuna Suomesta muihin Pohjoismaihin. FNB on vaihtanut materiaaleja ruotsalaisen TT:n, norjalaisen NTB:n ja tanskalaisen Ritzaun kanssa. Aaltonen ei tiedä, mitä tälle yhteistyölle tapahtuu.
”Tämän kysymyksen työntekijät ovat esittäneet myös yhtiön johdolle, mutta kaikki on vielä auki.”
KSF Media ja HSS Media pysyvät STT-konserniin kuuluvan Lehtikuvan asiakkaina. Neuvotteluja muiden palvelujen ostamisesta käydään parhaillaan, kertoo KSF Median toimitusjohtaja Svante Wahlbeck.
Hän ei näe mitään dramaattista KSF Median ja HSS Median päätösten seurauksissa.
”Asiakkaan menettäminen ei varmasti ole kivaa, mutta se on tavallista liiketoiminnassa. Sitä sattuu useimmissa yrityksissä lähes päivittäin.”
STT:n toimitusjohtaja Mika Pettersson ja FNB:n toimituspäällikkö Jan Snellman eivät halua kommentoida tilannetta käynnissä olevien yt-neuvottelujen vuoksi.
Lue lisää SPT-uutistoimistosta Journalistissa 12 / 2017, joka ilmestyy 20. lokakuuta.
Alkuun sähkeillä
- FNB:n ja STT:n juuret ovat Woldemar Westzynthusin vuonna 1887 perustamassa Suomen Telegramivirastossa.
- Uutistoimisto palvelee pääasiassa sanomalehtiä. Vuonna 1937 FNB allekirjoitti sopimuksen Yleisradion kanssa uutisten lähettämisestä radiossa.
- Uutistoimisto FNB Ab on STT Oy: n kokonaan omistama tytäryhtiö.
- Liikevaihto: 488 000 euroa. FNB sai myös lehdistötukea 440 000 euroa ja emoyhtiön konserniavustuksia 145 000 euroa. Tulos: 2 360 euroa. Luvut vuodelta 2016.
- STT Oy: llä on 34 osakkeenomistajaa. Niistä suurimmat ovat Sanoma Media Finland (33,1%), Alma Media Oyj (20,6%), TS-Yhtymä (18%), Keskisuomalainen Oyj (6%) ja KSF Media Ab (3,5%). HSS Media Oy omistaa 1,3% osakkeista.
- STT-konsernin liikevaihto oli 12,9 miljoonaa euroa ja liikevoitto 339 000 euroa vuonna 2016.
- Konsernilla oli 134 työntekijää vuonna 2016.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa