Kuolleita

Herrasmies ja lehtikuvaajien aatelia

Valokuvaaja Martti Peltonen 14. 4. 1943 – 29.11.2023

Martti ”Mara” Peltonen oli vanhan koulun herrasmies, jolla oli laaja yleissivistys ja mainio sosiaalinen pelisilmä. Niiden avulla hän voitti kohteidensa luottamuksen ja loi upean uran henkilö- ja uutiskuvajana.

Uutiskuvan grand old man oli 16-vuotias päästessään valokuvaajaharjoittelijaksi Päivän Sanomiin vuonna 1959. Vuonna 1966 hän aloitti Helsingin Sanomien toimituksen ensimmäisenä lehtikuvaajana. Ilta-Sanomiin hän siirtyi vuonna 1972, ja päätyi lopulta lehden kuvatoimituksen esimieheksi aina eläkkeelle jäämiseensä saakka 2007. Näihin kiireisiin vuosikymmeniin mahtuu valtava määrä tapahtumia, ilmiöitä, onnettomuuksia, urheilukisoja ja ihmiskohtaloita, joita Peltonen tuhansilla valokuvillaan dokumentoi.

Peltonen oli lehtikuvaajien aatelia aikana, jolloin uutiskuva oli kuningas. Parhaat olivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan – ja painoivat laukaisinta juuri silloin. Tästä kyvystä maestron esimerkki on Vuoden uutiskuvana palkittu klassikko-otos vuodelta 1970. Siinä patsastelevat YK-matkalta kotiin palanneet presidentti Urho Kekkonen ja punaisen maton ulkopuolelle jäänyt, verottoman myymälän muovikassia kädessään roikottava ulkoministeri Väinö Leskinen.

Ilta-Sanomien työyhteisö muistaa Peltosen sarkastisen huumorin viljelijänä, jolla oli sutkaus joka lähtöön. Hän oli herrasmies, jonka ei milloinkaan tarvinnut menettää malttiaan.