Kuolleita

Markku Saksa kiersi maailman ja kirjoitti aina

Toimittajakirjailija Markku Saksa Mikkeli 11. 6. 1948 – Pretoria 24. 2. 2024

Toimittaja ja kirjailija Markku Saksa, läheisilleen Make, kuoli Pretoriassa Afrikassa häntä viime ajat piinanneisiin sairauksiin.

Pitkän uransa varrella Saksa palveli niin palkattuna kuin vapaana toimittajana muun muassa Ilta-Sanomien, Helsingin Sanomien, Seuran ja Iltalehden lukijoita. Viimeisiksi jääneet freelancejuttunsa Saksa kirjoitti Lännen Medialle Pietarista.

Puoliso Anne Lammilan työ diplomaattina vei pariskuntaa eri puolille maailmaa. Kaikkialla Make katseli ihmisiä ja elämää lämpimän uteliaana.

Toimittajan ura sai vauhtilähdön Sanomien ensimmäiseltä toimittajakurssilta 1968. Pian nuori reportteri hakeutui kaukomaille, kuten hurjalle pitkälle keikalle halki silloisen Afrikan.

Vielä viime marraskuussa Make istui saunan lauteilla ja kertoi minulle työstään nuorena lehtimiehenä. Tällä kertaa saunan oli veistänyt zimbabwelainen kirvesmies, ja se edusti Pretorian pimeässä, lämpimässä illassa suomalaiselle kotia.

Kirjoittamista Saksa ei lopettanut. Saatavilla ovat tietokirjat Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan (2014) ja Don Quijoten maassa (1992). Saksan toimittama Titanicin kansituolit (1993) oli aikansa käänteentekevä kirja.

Perhe oli Makelle rakas, ja siihen kuului kaksi lastenlastakin.

Lue lisää aiheista: