Kuolleita

Karismaattinen järjestöjohtaja ja puhujapöntön humoristi

Puheenjohtaja Antero Laine 10. 5. 1935 Kotka – 21. 2. 2024 Helsinki

Antero Laineen tie Suomen Sanomalehtimiesten Liiton SSL:n puheenjohtajaksi ei ollut ihan tavanomainen. Kotkalaisen Eteenpäin-työväenlehden toimittajasta tuli ison teollisuusyrityksen Upon tiedotuspäällikkö, sitten sensaa-tiolehtitalossa Hymyn tekijä. Sieltä tie vei Ylen Ajankohtaiseen kakkoseen.

Tohlopista Laine keksittiin lehtimiesliiton puheenjohtajaehdokkaaksi, kun Jyrki A. Juuti oli ilmoittanut jättävänsä pestinsä 1974 liittokokouksessa. Vielä valinnan alla demariehdokkaita oli useita, mutta kokouksessa Antero Laine valittiin yksimielisesti.

Laineen valinta ennakoi journalistien järjestöllistä eheytymistä. Hän tuli Yleisradiosta, vaikka Radio- ja televisiotoimittajien liitto RTTL oli hiukan aikaisemmin hylännyt liittymisen SSL:oon. Lehtimiestenkin keskuudessa liitos oli herättänyt epäilyksiä. Laine jatkoi kuitenkin edeltäjänsä Juutin hanketta, ja RTTL liittyi järjestöön 1980 alusta.

Tuosta vuodesta tuli Antero Laineen ensimmäinen tulikoe, kun lehdistön journalistit aloittivat lakon vuoden lopulla. Kahdeksan vuotta myöhemmin tilanne toistui Yleisradiossa. Lakot kestivät kolme viikkoa.

Molemmat ovat esimerkkejä siitä, että työtaistelun kipein vaihe on sen lopettaminen. Vaikka enemmistö on lakon päättämisen kannalla, monen mielestä taistelun lopputulos ei ole riittävä.

Muutoin toimitusväen työehdot kohenivat Antero Laineen 18 vuoden kaudella suotuisasti määrätietoisen neuvottelutyön ja yleisen yhteiskunnallisen kehityksenkin vuoksi. Myös järjestö voi hyvin: järjestäytymisaste parani, samoin liiton talous. Yhteistyö kaikkien keskusjärjestöjen kanssa vahvisti liiton roolia työmarkkinoilla ja toimialalla.

Vanhempi toimittajapolvi muistaa Antsun järjestöjohtajana, jonka karismaa korostivat hänen puhujanlahjansa. Hän osasi perustella asiansa niin, että kaikki sen ymmärsivät. Jotain aivan ainutlaatuista oli kuitenkin kyky lisätä asian joukkoon omintakeisia nokkeluuksia. Moni ei ole nähnyt häntä hauskempaa ihmistä puhujapöntössä.

Antero Laine lopetti puheenjohtajana liittokokouksessa 1992, ja samassa tilaisuudessa liiton nimi muutettiin Suomen Journalistiliitoksi. Hän jatkoi vielä kolme vuotta vasta perustetun Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön Jokesin osa-aikaisena asiamiehenä, mutta siitä eläköidyttyään hän vetäytyi ay-riennoista yksityishenkilöksi.

Antero Laine kuoli 88-vuotiaana kotonaan Helsingissä pitkään sairastettuaan. Hän on pitkäaikaisin Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja ja oli liiton kunniajäsen.

Lue lisää: Journalistiliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Antero Laine on kuollut (Journalisti 22.2.2024)