Media-ala

Yle kävi alueellisia tv-uutisia koskevat muutosneuvottelut – viiden työntekijän työsuhteet päättymässä syyskuussa 

Yle aikoo syyskuusta alkaen koostaa ja lähettää alueelliset tv-uutisensa pääosin automatisoidusti ja vähentää työntekijöiden määrän kahdeksasta kahteen. “Tiukilla mennään”, Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilö Mikko Martikainen sanoo.

Ylen alueellisia tv-uutisia teknisesti koostavan ja lähettävän ATVU-pajan muutosneuvottelut päättyivät 18. kesäkuuta.  

Muutosneuvottelujen seurauksena Tampereen Mediapoliksessa sijaitsevan ATVU-pajan toiminta lakkaa ja viiden lähetysoperaattorin työsuhde päättyy näillä näkymin 2. syyskuuta. Yksikössä työskentelee kahdeksan ihmistä.  

Yle aikoo syyskuusta alkaen koostaa ja lähettää alueelliset tv-uutisensa pääosin automatisoidusti. 

Ylen ohjelmatyöntekijöiden pääluottamushenkilön Mikko Martikaisen mukaan työnantaja aikoi alun perin irtisanoa työntekijät jo 1. heinäkuuta. Neuvotteluissa irtisanomiset saatiin kuitenkin myöhennettyä syyskuulle. 

”Olisi ollut erittäin kohtuutonta irtisanoa keskellä lomakautta, jolloin yhtiössä ei ole käytännössä minkäänlaisia toimintoja, josta etsiä korvaavaa työtä. Resursseista vastaavien henkilöiden lomilta paluun odotteluun olisi mennyt monta viikkoa”, Martikainen sanoo. 

”Nyt työntekijöillä on puolen vuoden irtisanomisaika syyskuun alusta lähtien.” 

Tästä huolimatta irtisanomisuhan alla olevien tunnelmat ovat Martikaisen mukaan ”hyvin matalat”. 

”Heillä on pitkät työhistoriat Yleisradiossa ja Mediapoliksessa, ja he ovat erittäin järkyttyneitä mahdollisuudesta, että tulevat nyt irtisanotuksi.” 

Muutosneuvottelujen alkaessa 17. toukokuuta uhan alla olivat kaikki ATVU-pajan kahdeksan työpaikkaa.  

Kaksi silloin irtisanomisuhan alla olleista sai uuden työtehtävän visuaalisen journalismin tuottajana.  

”Heidän vastuullaan on syyskuusta lähtien alueellisten tv-uutisten ulosajo uuden automaation kanssa. Lisäksi yksi henkilö työllistyy korvaavaan tehtävään Yle Pirkanmaan toimitukseen”, Mikko Martikainen sanoo. 


 
ATVU-paja on toiminut Mediapoliksessa vuodesta 2015. Syyskuussa sen jäljelle jäävät toiminnot siirtyvät Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan Studio ja kuva -osastolle Helsingin Pasilaan. Se tarkoittaa, että alueellisten uutisten tuotantoon töihin jäävien työt siirtyvät Tampereelta Helsinkiin. 

Yle on uudistanut aluetoimintaansa viime vuosina monella tavalla. Esimerkiksi keväällä 2022 Yle poisti alueellisista tv-uutisista juontajat. Se tarkoitti Ylen aluetoimituksille lisää työtä. 

ATVU-pajan työn automatisoinnista ei Martikaisen mukaan pitäisi koitua alueille suoraa lisätyötä. Uhkana kuitenkin on, että kun alueellisia uutisia koostavien työntekijöiden määrä vähenee, valmistelevaa teknistä työtä valuu alueellisiin toimituksiin entistä enemmän. 

Martikaisen mukaan kaksi työntekijää ei riitä koostamaan alueellisia uutisia automaationkaan avulla. 

“Kyse on kuitenkin 22 päivittäisestä alueellisesta tv-uutislähetyksestä ja päälle vielä saamenkieliset uutiset”, Martikainen sanoo. 

”Kyllä siinä on aika paljon hommaa joka päivä yhdelle henkilölle, koska ajatuksena on, että yksi henkilö tekee sen päivässä. Tehtävään on laitettu kaksi henkilöä siksi, että he tuuraavat toisiaan. Tiukilla mennään.” 

Martikaisen mukaan työnantaja on luvannut arvioida tilannetta uudelleen, jos työtä on kahdelle liikaa. 

Yleisölle alueellisten uutisten kooston ja lähettämisen muutokset näkyvät muun muassa niin, että alueellisissa tv-uutisissa ei enää ole ”livesuoria”, joissa aluetoimittajat raportoivat suorana lähetyksenä paikan päältä. Livesuorat vaativat ohjaamotyötä, jota ei alueellisissa uutisissa enää tehdä, kun ATVU-paja lakkautetaan.