Kuolleita

Peräänantamaton taistelija, toimittaja ja taiteilija

Seija Selistö 6.6. 1941 Lahti – 3.6. 2022 Vaasa

Toimittaja Seija Selistö oli Vaasa-lehden, sittemmin Pohjalaisen rakastetuimpia toimittajia. Häneen lukijat ottivat yhteyttä tärkeissä asioissaan, iloissaan ja suruissaan. Seijalla oli sydäntä kuunnella ja sisua tarttua asiaan varsinkin, jos hän näki vääryyttä.

Seija tunnettiin myös taidepiireissä. Hän maalasi itsekin ja varsinkin ikonitaiteilijana hän edistyi monivuotisen harrastuksen myötä. Vaasan ja maakunnan antiikkimarkkinat saivat Seijan ostamaan ja myymään, niin että kodin sisustus yllätti aina kävijät. Seija oli mestarikokki. Hänen päivällispöydässään sai maistaa herkkuja, joista tuskin oli kuullut puhuttavankaan.

Seija kuoli 3. kesäkuuta 2022 Vaasassa. Kolmen päivän kuluttua hän olisi täyttänyt 81 vuotta. Hänen elämänsä loppu oli vaikea, niin kuin oli ollut hänen elämänsä alkutaivalkin.

Seija Sinikka Selistö oli adoptiotytär. Hän syntyi Lahdessa 6. kesäkuuta 1941, kun Suomi oli taas joutumassa sotaan Neuvostoliiton kanssa. Isän käynti kotona rintamalta 1943 johti perhetragediaan, jonka seurauksena lapset joutuivat lastenkotiin. Seijalle uusi perhe löytyi sodan päätyttyä Seinäjoelta.

Ylioppilaaksi Seija kirjoitti Seinäjoen tyttölyseosta. Journalistiikan opinnot Tampereen yliopistossa jäivät kesken – kuten niin monelta, jotka toimittajan työ veti tosi toimiin. Vaasa-lehdessä Seijasta tuli ulkomaantoimittaja 60-luvun puolivälissä. Vieraat kielet ja suuri maailma kiinnostivat. Afrikan uutisten myötä Seija innostui jopa swahilin kieleen.

Seija oli luova kirjoittaja, mikä pääsi oikeuksiin Vaasa-lehden sunnuntailiitteen toimittajana. Aiheiden kirjo oli laaja ja tilaa tekstille ja kuville oli aivan eri tavalla kuin tiukassa uutistyössä. Visuaalinen taitokin pääsi esiin. Henkilökohtaiset pakinat olivat Seijalle tärkeitä. Pienistä asioista tuli suuria.

Toimittajana Seija oli sitkeä ja peräänantamaton. Journalistina häntä voi sanoa ristiretkeilijäksikin. Hän halusi tuoda esiin epäkohdat ja saada vääryyttä kärsineille oikeutta. Vuosien varrella laaja lukijakunta tiesi, kenelle soittaa sanomalehteen. Monet ihmiset uskoivat, että julkisuus oli viimeinen keino saada oikeutta, kun muualla oli päätynyt umpikujaan.

Tämä koitui Seija Selistön kohtaloksi niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisestikin. Pohjalaisessa 27.2. 1996 julkaistu laaja artikkeli nuoren perheenäidin kuolemasta leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin, johti vuosia jatkuneeseen oikeudenkäyntiin. Lehti ja toimittaja tuomittiin hovioikeudessa kunnianloukkauksesta ja määrättiin vahingonkorvauksiin.

Prosessi jatkui Journalistiliiton tuella Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimessa. Tuomioistuimen päätös oli, että hovioikeuden ratkaisu oli loukannut Seija Selistön sananvapautta ja Suomen valtio määrättiin vahingonkorvauksiin. Suomessa tämä oli ensimmäinen kerta.

Seijalle tämä ei riittänyt. Hän ryhtyi vaatimaan hovioikeuden tuomion purkamista, mutta Korkein oikeus ei ottanut asiaa käsiteltäväksi. Suomessa se ei ole tapana.

Seija Selistö kuului niihin pitkäaikaisiin Vaasan/Pohjalaisen toimittajiin, jotka irtisanottiin Ilkka Oy:n ostettua Vaasa Oy:n. Vaikka hänelläkin työt jatkuivat vaihtelevin sopimuksin eläkeikään asti, vakituisen työpaikan menetys ja pitkä oikeudenkäyntiprosessi särkivät Seijan sydämen. Hän ei saanut vääryyttä oikaistuksi.

Seija ryhtyi kirjoittamaan oikeusprosessista kirjaa. Käsikirjoituspino kasvoi, mutta julkaisukuntoon teos ei tullut.

Tytär ja kolme lapsenlasta ovat menettäneet läheisensä. Me työtoverit muistamme Seijan työhönsä vahvasti sitoutuneena ammattilaisena, jonka seurassa myös työn ulkopuolella koettiin unohtumattomia hetkiä.

Kirjoittaja on Seija Selistön ystävä ja työtoveri.

Lue lisää aiheista: