Kuolleita

Ulkomaantoimituksen ehtymätön tietolähde

Ulkomaantoimittaja Matti Klemola 12. 11. 1945 Helsinki – 6. 2. 2022 Turku

Ulkomaantoimittaja Matti Klemola kuoli Turussa helmikuussa 2022 pitkään sairastettuaan.
Klemola – kollegoiden parissa Klemis – teki lähes koko työuransa Sanomien lehdissä. Jo 16-vuotiaana koulupoikana hän hankki tienestejä Helsingin Sanomien oikoluvussa.

Opiskelu ei ollut Klemolaa varten. Heti asepalveluksen jälkeen Klemola pääsi toukokuussa 1966 Ilta-Sanomiin. Vuonna 1972 hän siirtyi Viikkosanomiin.

Talvella 1976 Klemola siirtyi Helsingin Sanomien ulkomaantoimitukseen. Hän omaksui länsimaiden kovan ja vaativan journalismin oltuaan kirjeenvaihtajana niin Tukholmassa kuin Bonnissa.

Elämä ei aina kohdellut Klemolaa silkkihansikkain. Elina-tytär kuoli 1980 munuaisvaurion takia viiden kuukauden ikäisenä. Klemola ei itsekään aina tarjonnut silkkihansikkaita elämälle, mutta selätti ongelmansa ja vietti elämänsä lopputaipaleen raittiina. Viimeisiä elinvuosia varjosti Alzheimerin tauti.

Vuonna 1993 Klemola lähti vielä kerran kirjeenvaihtajaksi, tällä kertaa Lontooseen. Viimeiset työvuotensa hän oli ulkomaantoimituksessa kirjoittajana ja ehtymättömänä tietolähteenä. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2003.

Eläkevuodet Turussa olivat seesteistä aikaa puoliso Tarjamaijan kanssa. Suhde poikaan Mikkoon oli niin ikään tärkeä ja tiivis.

Lyhennetty HS:n 14. 2. julkaisemasta muistokirjoituksesta.

Lue lisää aiheista: