Kuolleita

Elämän äänen vahva tallentaja

Kuolleita: Toimittaja Leena Jäppinen 7. 9. 1954 Suonenjoki – 19. 12. 2019 Tampere

Toimittaja, filosofian maisteri Leena Jäppinen kuoli sairauskohtaukseen kotonaan. Hän oli 65-vuotias.

Jäppisen toimittajan ura alkoi Kuopiossa Ylen aluetoimituksessa 1980-luvun alussa. Kirjallisuutta ja muun muassa sosiologiaa opiskellut, 1982 Helsingin yliopistosta valmistunut Jäppinen pääsi töihin Helsinkiin Ylen kulttuuri-, ajankohtais- ja yhteiskuntatoimituksiin.

Hän teki 2000-luvun alussa radion ohessa televisiotyötä ja kirjoitti teatteriarvosteluja lehtiin, esimerkiksi Demokraattiin ja Sanomalehtimieheen.

Jäppisen suhde kirjoihin oli intohimoinen. Leena luki kaiken aikaa. Hän saattoi käydä läpi kirjailijan koko tuotannon saadakseen kuvan tekijästä. Leena piti myös omaa kirjakauppaa vuoden verran Tampereella 2000-luvun alussa.

Radiodokumentit olivat työelämässä Jäppisen suuri rakkaus. Ensimmäinen niistä, Tähdet kertovat – taru scientologiasta (1992) toi Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Pitkiä dokumenttiohjelmia valmistui yli 30. Aiheet ulottuivat historiasta yhteiskuntaan ja yksilön sekä perheen elämään.

Journalistina Leena oli tinkimätön ja herkkä ammattilainen. Hän kuunteli ihmisiä kiireettä, kaivoi arkistoja, sai historian henkiin ja antoi äänen tuntemattomille. Hän nosti esiin arjen ilmiöt tuoreesti ja lämpimästi.

Leenan läsnäolo kuuluu kauniisti ohjelmissa, vaikkei hän itse äänessä olisikaan.