Kuolleita

Toimittaja oli jämäkkä mentori

Kuolleita: Toimittaja Helena Vehkaoja-Mäkelä 3. 5. 1940 Ylistaro – 28. 10. 2019 Helsinki

Helena Vehkaoja-Mäkelä kuoli pitkäaikaisen sairauden murtamana Suursuon sairaalassa Helsingissä. Hän oli 79-vuotias.

Vehkaoja-Mäkelä kasvoi Ylistarossa suuren sisarusjoukon vanhimpana. Vanhemmat halusivat lapsilleen kunnon koulutuksen. Helena aloitti opinnot Yhteiskunnallisessa Korkeakoulussa. Ensimmäinen lehtityöpaikka oli Vaasa-lehti.

Helsingissä Vehkaoja-Mäkelä työskenteli ensin Viikkosanomissa, josta siirtyi 1967 Annaan. Siellä hänen leipälajikseen tulivat tasa-arvokysymykset, joihin hän suhtautui intohimoisesti. Opinnoilla ei ollut kiirettä – päivät täyttyivät reportterin työstä, ay-toiminnasta, lomat matkoista. Gradunsa Helena teki kolmen Afrikan maan yksipuoluejärjestelmästä. Maisterin paperit hän sai 1972.

Vuonna 1976 Vehkaoja-Mäkelä valittiin SAL:n puheenjohtajaksi. Nimitys johti yhä useampiin luottamustoimiin niin liitossa kuin A-lehdissä.

Annan jälkeen hän perusti Kumpulan Viestinnän yhdessä puolisonsa toimittaja ja kirjailija Juhani Mäkelän kanssa. Sinne hän pestasi nuoria journalistin alkuja, joita lujakätisesti mentoroi. Jokainen Helenan ”tallin” kasvateista menestyi hyvin tulevassa ammatissaan.

Vehkaoja-Mäkelä kirjoitti kirjoja muun muassa Ahti Karjalaisesta ja matkakirjoja yhdessä Juhani Mäkelän kanssa.