Kuolleita

Kahden maan asiantuntija

Kuolleita: Yrsa Stenius.

Toimittaja ja kirjailija Yrsa Stenius kuoli 19. toukokuuta Tukholmassa. Hän oli syntynyt 7. tammikuuta 1945 Helsingissä.

Mittavan journalistisen uran tehnyt Stenius työskenteli muun muassa Arbetarbladetin päätoimittajana, Aftonbladetin päätoimittajana sekä Ruotsin lehdistöasiamiehenä ennen kuin jäi eläkkeelle 2011.

Vaikka Stenius teki työuransa pääosin Ruotsissa, hänellä oli monta rautaa tulessa Suomessakin. Perehtyneisyys maiden yhteiskunnalliseen elämään teki hänestä keskustelijan, jota kannatti kuunnella. Äly ja rohkeus yhdistyivät Steniuksessa harvinaisella tavalla. Hän oli nopea ja suorasuinen – suomalainen kaikkien Ruotsissa vietettyjen vuosienkin jälkeen.

Stenius oli tuottelias kirjailija, joka käsitteli muun muassa valtaa ja naiseutta. Vuonna 2016 julkaistiin hänen omaelämäkertansa Sanojen valtias. Muistan hyvin, miten innokkaasti luin käsikirjoitusta.

Ruotsissa teos ilmestyi Fri Tanken kustantamana, koska Steniuksen entinen kustantamo kieltäytyi julkaisemasta sitä. Yrsan puhelinsoitto oli sydäntä riipaiseva:

”Aiotteko tekin hylätä sen?” hän kysyi vaimeasti.

Ajattelin tuolloin, että yllättävän epävarmuuden täytyi pohjautua rankkoihin kokemuksiin työyhteisöissä, joissa selkään puukottaminen oli arkea. Aftonbladetin päätoimittajuus sekä lehdistöasiamiehen työ olivat johtaneet siihen, että sanavalmiilla ja vahvasti mielipiteensä ilmaisevalla Steniuksella oli paljon myös vihollisia.

Hauska, ja Steniusta kuvaava, episodi kirjassa on pääministeri Olof Palmen puhelinsoitto Steniukselle eräänä aamuna: Tämä halusi oikaista Aftonbladetin pääkirjoitusta, mutta Stenius, puhujan ilmoitettua olevansa Ruotsin pääministeri, epäili pilaa ja haistatteli soittajalle.

Kohta Palme soitti uudelleen ja Stenius oli vastaanottavaisempi. Palme oikaisi lehden väitteen ja toivoi kohteliaasti, ettei hänen tarvitsisi enää koskaan häiritä päätoimittajaa.

Ennen kuolemaansa Stenius suunnitteli kirjaa Mauno Koivistosta. Se jäi tekemättä. Meidän lukijoiden onneksi Steniuksen ainutlaatuinen ääni kuuluu hänen tuotannossaan sellaisena kuin se oli.