Media-ala

Datajournalismia kuntapäättäjille

Marja Honkakorpi, 41, aloittaa Kuntalehden päätoimittajana ja KL-Kustannuksen toimitusjohtajana tammikuussa.

Olet työskennellyt paljon digitaalisten palvelujen kehittäjänä. Toimituksessa olet ollut töissä viimeksi Helsingin Sanomissa vuosi-tuhannen vaihteessa. Miksi halusit palata journalistiksi?

Työtehtävien monipuolisuus houkutteli: toimitustyön lisäksi kehitän KL-Kustannusta toimitusjohtajana. Olen tehnyt lähes koko urani töitä journalistien kanssa erilaisissa tehtävissä digitaalisessa mediassa. En siis koe tätä kovin suureksi muutokseksi. Uutta minulle on työskentely kuntasektorilla.

 

Millaista on alkaa tehdä lehteä kuntapäättäjille?

Motivoivaa. Kunnallinen päätöksenteko vaikuttaa meihin kaikkiin.

 

Miten aiot uudistaa Kuntalehteä?

Vahva journalistinen sisältö on kaiken kehityksen kantava voima. Sen pohjalta varmasti luomme toimituksen kanssa erilaisia verkkolähtöisiä formaatteja: tiedon visualisointia, datajournalismia, kehitämme jo nyt runsasta videotarjontaa.

Haluan tuottaa kuntapäättäjille kiinnostavaa asiaa mahdollisimman houkuttelevassa ja laadukkaassa muodossa.

 

Vaikuttaako sote-uudistus Kuntalehden rahoitukseen tai asemaan?

Ei välittömästi. Mutta jos Kuntaliitto on vastedes paitsi kuntien myös tulevien itsehallintoalueiden edunvalvoja, Kuntalehden roolikin muuttuu.

 

Millainen on mielestäsi hyvä toimitus?

Koen vahvuudeksi ja jopa välttämättömäksi, että toimituskunnassa on hyvin eri-ikäisiä ihmisiä, joilla on erilainen tausta. Pitkän linjan journalistikonkareiden ja diginatiivien yhteistyö on edellytys elinvoimaiselle toimituskulttuurille.

 

Tulet olemaan Kuntalehden ainoa toimittaja, joka on lehden kustantajan palkollisena. Lehden tuottaja, taittaja ja verkkotoimittaja työskentelevät kukin omien yritystensä kautta. Miten johdat tällaista toimitusta?

Kuntalehteä ja Kunta.tv:tä tekee säännöllisesti toistakymmentä freelanceria tai yrittäjää, joista osa työskentelee kustantajan tiloissa. Verkostomainen toimintatapa on nykypäivänä arkea, ja sen johtaminen on normaalia ihmisten ja asioiden johtamista.

 

Yleistyykö sellainen malli, jossa ainoastaan päätoimittaja on työsuhteessa kustantajaan?

Tulokset Kuntalehdessä ainakin ovat hyviä, joten malli näyttää toimivan. Lehden talous on kunnossa, ja toimituskunnassa on hyvä henki. Jotta mediayhtiöt selviytyvät ja pystyvät tarjoamaan työtä, työyhteisöjen on mukauduttava digitalisaation tuomiin muutoksiin.

Olen työskennellyt sekä palkkatyössä että yrittäjänä, joten tunnen omakohtaisesti molempien hyvät ja huonot puolet. Olennaista on työstä saatava korvaus ja reilu kohtelu.

Marja Honkakorpi, 41, on nimitetty Kuntalehden päätoimittajaksi ja Kuntaliitto-konserniin kuuluvan KL-Kustannuksen toimitusjohtajaksi. Honkakorpi aloittaa työt yhtiössä tammikuussa. Nykyinen päätoimittaja-toimitusjohtaja Hannu Kataja jää eläkkeelle huhtikuussa. Honkakorpi on työskennellyt aiemmin asiantuntija-, kehitys- ja johtotehtävissä muun muassa Ylessä, Sanomissa sekä omistamassaan Fugu Media -yrityksessä.