Nimityshaastattelu. Kristiina Tolvanen on nimitetty Ilta-Sanomien uutispäälliköksi.
Tolvanen aloittaa työssään 15. tammikuuta. Tolvasen edellinen työnantaja on Aamulehti. Hän on työskennellyt siellä vuodesta 2004, viimeksi uutispäällikkönä vuodesta 2011.
Miksi siirryt maakuntalehdestä iltapäivälehteen?
Olen ollut Aamulehdessä kymmenen vuotta ja oppinut siellä melkein kaiken, mitä osaan journalismista. Nyt on aika kokeilla uutta. Ilta-Sanomat on monessa Suomen ykkönen, ja digitaalinen kehittäminen on keskiössä. Pääsen oppimaan uutta ja jakamaan omaa osaamistani.
Miten taustasi auttaa uudessa työssä?
Uutispäällikön työn perusta on varmaan molemmissa sama. Pitää tunnistaa uutinen ja osata katsoa asioita eri näkökulmista niin, että pystyy myös itse tekemään uutisia. Siinä olen mielestäni hyvä.
Millaisesta talosta lähdet?
Aamulehti on vireä ja kehittyvä, ja siellä on mahtavia tyyppejä. Siellä kokeillaan paljon, ja työyhteisössä kuullaan kaikkien ääntä. Se on ollut hieno paikka kehittyä. Suosittelen.
Millaiseen taloon menet?
Uskon, että se on Suomen paras talo minulle tällä hetkellä ja että hynttyiden yhteen lyöminen on molempien etu. Talossa vaaditaan paljon, mutta olen tottunut itsekin vaatimaan itseltäni ja muilta paljon.
Miten vertaisit toimittajan ja päällikön työtä?
Uutispäällikön pitää ymmärtää toimittajan työtä, mutta se ei riitä. Pitää oppia johtamaan ihmisiä. Päällikön pitää myös katsoa eteenpäin, seurata alan kehitystäja miettiä, mihin suuntaan omaa mediaa kannattaa viedä.
Miten kulutat mediaa?
Pääsääntöisesti matkapuhelimella ja tabletilla, töissä myös desktopilla. Varmaan jo yli puolet englanniksi.
Arviosi media-alan tulevaisuudesta?
Digitalisoituminen on huikea mahdollisuus, joka kannattaa harkiten käyttää hyväksi. Nykyvälineillä ihmiset tavoittaa nopeasti ja joustavasti. Koska kilpailu kuluttajien ajasta on kovaa, pitää pystyä tarjoamaan niin hyviä tuotteita ja palveluita, että he eivät voi elää ilman niitä. Se on ihan mahdollista.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa