
Elokuva- ja tv-alan työriita on ratkennut. Työntekijöitä tes-neuvotteluissa edustaneet Journalistiliitto sekä Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme hyväksyivät sovittelijan johdolla laaditun sovintoesityksen tänään torstaina 13. maaliskuuta.
Myös Palvelualan työnantajat Palta on tänään hyväksynyt uuden työehtosopimuksen. Sopu tarkoittaa, että elokuva- ja tv-tuotantojen lakko peruuntuu.
Lakko olisi toteutuessaan alkanut lauantaina 22. maaliskuuta ja ollut kahden viikon mittainen. Myös alalla voimassa ollut venymiskielto päättyy välittömästi.
Työntekijöiden taulukkopalkat nousevat kolmivuotisen sopimuskauden aikana yhteensä 7,5 prosenttia. Korotukset jäävät hieman vientialojen määrittämän yleisen linjan alle, mutta ovat samansuuruiset kuin esimerkiksi Ylen tuoreessa työehtosopimuksessa.
Viime viikolla keskeytyneissä neuvotteluissa Paltan tarjoamat korotukset olivat yhteensä vain seitsemän prosenttia.
”Tulimme työnantajaa vastaan siinä, että työmatka-ajan korvaus laskettiin 75 prosentista vähintään 70 prosenttiin. Vastineeksi saimme koko palkankorotuksen nimenomaan taulukkopalkkana, jolloin ne kohdistuvat kaikkiin työntekijöihin oikeudenmukaisemmin”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.
Työntekijäpuoli on halunnut parantaa palkkojen ohella työhyvinvointia. Loppuvuodesta 2024 valmistuneen Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmesta elokuva- ja tv-alan työntekijästä oireilee psyykkisesti. Alan työpäivät ovat säännöllisesti yli 12-tuntisia ja lomat lyhyitä. Työntekijät joustavat työajoissa jatkuvasti.
”Saimme tavoittelevamme jaksamispaketin sopimukseen lopulta sellaisenaan”, Savolainen sanoo.
Tärkeimpänä uudistuksena jaksotyön lepoaika pitenee uudessa sopimuksesta kymmenestä yhteentoista tuntiin vuorokaudessa.
Myös perhevapaa kirjattiin uuteen sopimukseen nykyisen lain mukaiseksi. Molemmat vanhemmat saavat palkallista perhevapaata siis jatkossa yhtä paljon.
Elokuva- ja tv-tuotantojen työntekijät olivat vuorokauden mittaisessa lakossa lauantaina 8. maaliskuuta tes-neuvottelujen jumiuduttua aiemmin samalla viikolla.
”Voi sanoa, että lakkopäivällä oli vaikutusta sopimuksen sisältöön. Samoin varoituksellamme kahden viikon mittaisesta lakosta. Valitettavasti jouduimme näitä keinoja käyttämään. Työntekijäpuolihan olisi hyväksynyt sovittelijan esityksen jo viime viikolla”, Savolainen sanoo.
Savolaisen mukaan nyt syntynyt ratkaisu ei juuri poikkea sovittelijan aiemmasta, Paltan hylkäämästä esityksestä. Hän kiittelee sovusta sovittelija Jukka Ahtelaa.
”Ilman häntä tätä ei olisi saatu maaliin. Sovintoesitys oli tasapainoinen ja otti yleisen palkkalinjan huomioon.”
Savolaisen mukaan työnantajaliitoilla on kova pyrkimys neuvotella eri alojen palkkoja yleistä linjaa alemmaksi.
”Palta suhtautuu yleiseen linjaan palkkakattona, mutta heidän näkemyksensä on, että palkkalattia voi olla paljonkin alempana. Meille oli tärkeää, että emme suostuneet palkkojen polkemiseen. Kulttuurialan työntekijöille kuuluu samat korotukset kuin muillekin palkansaajille”, Savolainen sanoo.

Uusimmassa lehdessä
- Perinteisten mediatuotteiden yleisöt kutistuvat, mutta nekin on tehtävä – ja mielellään hyvin. Millaista on tehdä työtä, jolle toiset povaavat jo sukupuuttoa?
- Kimmo Porttilan mielestä urheiluselostaja on hääjuhlien humalainen eno
- Redigeringen av Bonniers finländska papperstidningar flyttar till Sverige