Journalismi

Keskisuomalainen irtisanoo 14 työsuhdetta – ”Koko työyhteisössä leijuu alakuloinen tunnelma”

Keskisuomalainen-konsernin muutosneuvottelut koskivat muun muassa Kaakon Viestinnän paperilehtien taittamista.

Mediakonserni Keskisuomalaisen muutosneuvottelut ovat päättyneet. Niiden seurauksena yhtiö irtisanoo 14 työsuhdetta. Osa työsuhteista on ollut osa-aikaisia.

Muutosneuvottelut liittyivät Keskisuomalaisen suunnitelmiin keskittää paperilehtiensä taittaminen viiteen taittokeskukseen Uudellemaalle, Jyväskylään, Kuopioon, Joensuuhun ja Lahteen. Muutosneuvottelut koskivat Kaakon Viestintää, Hämeen Mediaa ja Savo-Karjalan Mediaa.

Aiemmin paperilehtien taittaminen on ollut konsernissa osin keskitettyä, osin eri toimituksiin hajautettua. Muutosneuvottelujen seurauksena konserni irtisanoo taittajia. Kokoaikaisiin journalisteihin irtisanomisia ei kohdistu.

Irtisanomiset ovat toimituksille kova isku henkilöstöryhmistä riippumatta, sanoo Kaakon Viestinnän pääluottamushenkilö Aapo Mentula.

Kaakon Viestinnässä printtitiimissä on tähän saakka työskennellyt työpareina journalistista työtä tekeviä tuottajia ja taittajia.

”Kaikki ovat olleet samaa työyhteisöä. Vaikka osalla printtitiimissä työskennelleistä työt jatkuvat, on hankala tilanne, kun vierustoveri joutuu lähtemään. Koko työyhteisössä leijuu alakuloinen tunnelma”, Mentula sanoo.

”Hyvin toiminut systeemimme vaihtuu taittokeskuksiin. Emme vielä tiedä, miten hyvin ne tulevat toimimaan.”


Mentulan mukaan Kaakon Viestinnän printtitiimissä aiemmin työskennelleiden journalistien osalta ei ole vielä selvää, missä ja miten heidän työnsä jatkuvat.

”Sellaista viestiä ei ole työnantajalta kuitenkaan tullut, että ihmisten tarvitsisi muuttaa eri puolelle Suomea. Työtä voi olla mahdollista jatkaa etänä”, Mentula sanoo.

Muutosneuvottelut koskivat myös Kaakon Viestinnän niin sanottuja yhteisiä palveluita. Neuvotteluiden seurauksena Kaakon Viestinnän lehtien yhteinen verkon uutispäivystys lakkautetaan. Se on toiminut iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä.

”Printtitiimin tavoin päivystys on ollut toimiva. Se, mitä tulee tilalle, ei vielä ole varmaa.”


Keskisuomalaisen muutosneuvottelujen taustalla on myös konsernin alueyhtiörakenteen muutos, jossa yhtiöt vähenevät nykyisestä viidestä kolmeen. Uudistuksessa Kaakon Viestintä lakkaa olemasta ja sen toiminnot jakautuvat kahteen eri yhtiöön. Keskisuomalainen osti Kaakon Viestinnän keväällä 2019.

Muutosneuvottelujen alkaessa työnantaja ilmoitti vähennystarpeeksi enintään 19 henkilöä. Neuvotteluiden piirissä oli kaikkiaan 63 henkilöä.

Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi sanoi Journalistille tammikuussa muutosneuvottelujen alkaessa toivovansa taittamisen keskittämiseltä rahallista hyötyä sekä tuotteiden laadun varmistamisen että päällekkäisyyksien poistumisen kautta. Lehtien paikallisuutta hän ei uskonut keskittämisen heikentävän.

Nyt muutosneuvottelujen kohteena olleissa yhtiöissä oli muutosneuvottelut myös reilu vuosi sitten. Kangaskorpi sanoi tammikuussa olevan itsestään selvää, että jatkuva huoli työpaikoista näkyy työilmapiirissä. Konsernin toimintamallien yhdistäminen on hänen mukaansa silti tarpeen.

”Se, että kaikki tekisivät kaikkialla eri tavalla, ei ole kustannustehokasta”, Kangaskorpi sanoi.