Media-ala

Edita lopetti oppimateriaalien kustantamisen – 33 työsuhdetta päättyi

Editan päätös oppimateriaalikustantamisen lopettamisesta tuli alalle yllätyksenä.

Valtion omistama kustannusyhtiö Edita Group tiedotti tammikuun lopulla lopettavansa oppimateriaalien kustantamisen. Edita Groupin tytäryhtiön Edita Oppiminen Oy:n koko liiketoiminta päättyy. 

Yhtiö irtisanoi muutosneuvottelujen jälkeen 33 työntekijää. Se kertoi päätöksen syiden olevan tuotannollisia ja taloudellisia.  

Muutamaa päivää myöhemmin Edita kertoi myyneensä osan oppimateriaaliensa kustannusoikeuksista Sanoma Prolle. Editan työntekijöitä Sanomalle ei siirry.  

Sanoma Prolle siirtyvät yläkoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen oppimateriaalien kustannusoikeudet. Edita kartoittaa edelleen mahdollisuuksiaan myydä esi- ja alkuopetuksen oppimateriaalien kustannusoikeuksia toiselle omistajalle.   

Editan päätös on Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laihon mukaan alalle isku, koska Suomessa oppimateriaalien kustantajia ei ole liikaa. 

”Toki ala säilyy kilpailtuna, mutta Editan kaltaisen pienemmänkin tekijän poistuminen vähentää monimuotoisuutta”, Laiho sanoo.  

“Onneksi Sanoma osti osan Editan nimikkeistä.” 

Kustannustoiminnan palveluksessa oli Kustannusyhdistyksen tilastojen mukaan vuonna 2023 1151 henkilöä. 33 työpaikan katoaminen on merkittävä asia, Laiho sanoo. 

”Heidän kannaltaan tilanne on tietenkin erityisen surullinen.” 

Laihon mukaan Editan päätös tuli kustannusalalle yllätyksenä. 

”Ainakaan minulla ei ollut siitä mitään aavistusta. Ensimmäinen ajatukseni oli, että liittyykö tämä jotenkin valtion omistajuuteen ja johonkin isompaan kuvioon siinä. Mutta tämä on spekulaatiota.” 


Edita on hiljattain luopunut myös Edilex Lakitiedosta ja asiakasviestinnän palveluihin erikoistuneesta tytäryhtiöstään Edita Primasta 

Edita Group Oyj:n toimitusjohtaja Kristiina Kujala, mikä johti oppimateriaaleista ja muista toiminnoista luopumiseen ja 33 työsuhteen päättämiseen? 

”Tässä on kyse toisistaan riippumattomista asioista. Oppimisen päätös koskee vain oppimista. Valitettavasti tultiin tällaiseen tulokseen.” 

Miksi siihen tulokseen tultiin? 

”Taustalla on yhtiön taloudellinen asema sekä kilpailu- ja markkinatilanne. Ne synnyttivät paineen tällaiseen ratkaisuun. Päätöstä ei voi luonnehtia helpoksi.” 

Edita Group teki vuoden 2022 heinäkuusta vuoden 2023 loppuun seitsemän miljoonaa euroa voittoa, mutta oppimateriaaliyksikkö on ollut tappiollinen. 

Edita on valtio-omisteinen yhtiö. Oliko tällä mitään vaikutusta ratkaisuun?  

”Valtio toimii ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin omistaja. Valtiolle Edita Group on finanssiomistus, joka harjoittaa täysin kaupallista liiketoimintaa. Emme ole valtion erityistehtäväyhtiö.” 

Mitä oppimateriaalien kustannusoikeuksien myyminen Sanoma Prolle tarkoittaa? 

”Sanomalle myytiin ainoastaan oppimateriaalituotteidemme kustannusoikeuksia. Henkilöstö ei kuulu kauppaan. Oikeudet myytiin, koska niille oli ostaja. Tämä kauppa ja oma oppimateriaalien kustantamisen lopettamisemme ovat kaksi eri asiaa. Kauppa tarkoittaa sitä, että nämä tuotteemme jatkavat elämäänsä, ja ovat asiakkaiden käytettävissä jatkossakin.” 

Edita kertoo tiedotteessaan ”sitoutuvansa tukemaan henkilöstöään tässä vaikeassa tilanteessa erilaisin tukimuodoin”. Mitä se tarkoittaa? 

”Esimerkiksi työterveyshuollon palveluja, ja erilaisista laajennetuista tukipalveluista henkilöstölle on myös sovittu. Henkilöstölle on tiedotettu kaikista tarjolla olevista tukitoimista.” 

Miten henkilöstö otti irtisanomiset vastaan? 

”Hyvin raskaasti toki. He ovat olleet tietoisia taloudellisen tilanteemme haastavuudesta, mutta ainahan tällainen tilanne on raskas.” 

Journalisti tavoitteli myös Editan oppimateriaalien työntekijöitä. He eivät halunneet antaa aiheesta haastatteluja.