
Elokuva- ja televisiotyöntekijöiden lakko toteutuu lauantaina 8. maaliskuuta, mikä uhkaa Loton, MTV:n uutisten, Putouksen ja Emma-gaalan suoria tv-lähetyksiä. Myös ylityö- ja venymiskielto jatkuvat toistaiseksi.
Lakon sovittelu jatkui keskiviikkoaamuna 5. maaliskuuta valtakunnansovittelijan toimistolla, mutta sovittelu ei johtanut ratkaisuun. Sovittelussa oli aamupäivällä esillä alan palkkaratkaisu.
Valtakunnansovittelijan toimisto tiedotti sovintoesityksen hylkäämisestä 5. maaliskuuta.
Sovitteluratkaisun hylkääminen on pettymys Journalistiliitolle.
”On ikävää, että monelle tärkeät ohjelmat ovat uhattuna. Halusimme oikeasti ratkaista alan valtavat jaksamisongelmat”, Journalistiliiton edunvalvontajohtaja Petri Savolainen sanoo.
Työntekijöitä edustavat Journalistiliitto ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme olisivat hyväksyneet ehdotuksen.
Palvelualojen työnantajat (Palta) hylkäsi jo tiistaina 4. maaliskuuta sovittelijana toimivan Jukka Ahtelan sovintoesityksen. Palta perusteli tiistaina päätöstään alan toimintakyvyn turvaamisella.
Sovintoesitys olisi nostanut elokuva-ja tv-alan työntekijöiden palkkoja vähemmän kuin muilla aloilla, jotka ovat sopineet palkankorotuksista niin sanotun yleisen linjan mukaisesti. Työehtosopimus olisi toteutuessaan parantanut myös työntekijöiden jaksamista ja turvannut tv inhimillisemmät työolot. Keskeisin muutos olisi ollut se, että vuorokautinen keskeytymätön lepoaika olisi pidentynyt jaksotyössä 11 tuntiin.
Työntekijäpuolen suurimpana huolena ovat jo pitkään olleet ohjelmia tekevien työntekijöiden jaksamisongelmat. Joulukuussa 2024 valmistuneen Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan elokuva- ja tv-alan työntekijöistä lähes kaksi kolmesta oireilee psyykkisesti. Alan työpäivät ovat säännöllisesti yli 12 tuntisia, lomat lyhyitä ja työajoissa joustetaan jatkuvasti. Psyykkisiä oireita kokeneiden määrä on kolminkertainen muuhun suomalaiseen työikäiseen väestöön verrattuna.
Journalistiliiton työehtoasiantuntija Marika Väisänen kirjoitti työntekijöiden uupumisoireista tammikuun Journalistissa. Väisäsen mukaan oireet ovat hälyttävällä tasolla.
Palta kertoo tiedotteessaan suhtautuvansa työhyvinvointikysymyksiin hyvin vakavasti ja käynnistäneensä erilaisia hankkeita Työterveyslaitoksen tutkimuksen pohjalta.
Keskiviikkoaamun tapaamisessa Palta ehdotti, että taulukkopalkkoihin tehtävät korotukset olisivat yli kaksi prosenttia alle yleisen linjan. Palkankorotusten kokonaisvaikutus on lähes prosentin alle yleisen linjan. Journalistiliitto ei suostunut ehdotukseen.
”Tätä on mahdoton hyväksyä”, Petri Savolainen sanoo.
Paltan tiedotteen mukaan tuotantoyhtiöt pyrkivät toteuttamaan lakon piiriin kuuluvat televisiolähetyksen esihenkilöiden ja paikalla olevan henkilöstön voimin. Jotkut tuotantoyhtiöt ovat myös tiedustelleet työntekijöiltä, ovatko he tulossa töihin lauantaina 8. maaliskuuta. Se ei ole ammattiliittojen laajasti jakaman näkemyksen mukaan hyväksyttävää.
Nelonen Media tiedotti keskiviikkona 5. maaliskuuta, että ”Emma Gaala televisioidaan Journalistiliiton ja Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton lauantaille kaavailemasta lakosta huolimatta”.
Journalistin saamien tietojen mukaan ainakin yhden tuotantoyhtiön edustajat ovat myös kysyneet työntekijöiltä, ovatko he valmiita sitoutumaan tuotantoyhtiön työsuunnitelmaan, jonka mukaan työpäivät venyvät yli kahdeksan tunnin, vaikka ala on tällä hetkellä ylityö- ja venymiskiellossa.
Savolainen pitää erittäin ikävänä sitä, että työnantajaliitto Palta on pyrkinyt murtamaan lakkoa omalla viestinnällään töihin tulosta lakkopäivänä.
”Aivan jokaisella elokuva- ja tv-alan työntekijällä on oikeus vaatia ja tavoitella inhimillisempiä työoloja. Työnantajalla ei ole lupaa kysyä, kuka tulee töihin lakkopäivänä”, Savolainen sanoo.
Journalistiliitto ja Teme antoivat elokuva- ja televisiotuotantoalaa koskeneen lakkovaroituksen 21. helmikuuta. Samalla voimaan tuli myös ylityö- ja venymiskielto.
Sen jälkeen työriitaa on soviteltu useasti. Osapuolet tapasivat ennen sovittelua kaksitoista kertaa.
Media-alalla lakot ovat hyvin harvinaisia. Edellinen oli vuonna 1988, jolloin Yle oli lakossa noin kolme viikkoa. Sitä ennen lehdistö on ollut lakossa vuosina 1980 ja 1972.

Uusimmassa lehdessä
- Perinteisten mediatuotteiden yleisöt kutistuvat, mutta nekin on tehtävä – ja mielellään hyvin. Millaista on tehdä työtä, jolle toiset povaavat jo sukupuuttoa?
- Kimmo Porttilan mielestä urheiluselostaja on hääjuhlien humalainen eno
- Redigeringen av Bonniers finländska papperstidningar flyttar till Sverige