Pauli Kallio löytää Kramppeja & Nyrjähdyksiä -sarjakuvan käsikirjoitusten aiheita omasta elämästään ja lähiympäristöstä.
”Aiheet ja teemat tulevat omasta elämästäni ja lähiympäristöstä, tiedotusvälineistä ja uutisista, toisinaan puhtaasti mielikuvituksesta. Ennen oli enemmän suoraa elämäkerrallisuutta, nykyään harvemmin ja peitellymmin”, sanoo Kramppeja & Nyrjähdyksiä -sarjakuvaa Suomen Kuvalehteen käsikirjoittava Pauli Kallio.
”Käsikirjoituksen tekemiseen menee suunnilleen päivä. Kirjaan ideoita muistikirjaan, mutta toisinaan on pakko ottaa käsittelyyn joku päivänpolttava aihe, jota maailmalta tuputetaan. Jos sarjassa on pitkään nysväilty kotona, saatan tietoisesti miettiä jotain toiminnallisempaa.
Teen piirtäjä Christer Nuutiselle käsikirjoituksesta tekstiversion ja kynällä version, jossa on ruutu- ja rivijako. Kirjoitan dialogin pilkuntarkasti sekä tietoa siitä, missä ollaan, mitä tapahtuu, miltä mikäkin näyttää. Työnjakomme on tarkka. Piirtäjä luo tunnelman, joka tekee Krampeista Krampit.
Kun saan määrättyä itseni työpöydän ääreen ja keksin tarinalle alun tai lopun, homma alkaa edetä. Alussa saattaa tuntua, ettei tästä mitään tule. Käytännössä kuitenkin tiedän, että tarina tulee aina – jos ei tänään, niin huomenna. Joskus mietin, kiinnostaako joku pikkujuttu ketään muuta, mutta sitten päätän luottaa siihen, etten minä nyt niin poikkeustapaus ole.
Sarjan alkuaikoina hahmot olivat nuoria aikuisia, nykyään meininki on keski-ikäisempää. Joskus toivon, että tietäisin enemmän yliopistotyöstä, jota Tanja tekee. Toisaalta työ ei ole sarjassa suuressa roolissa, Riston soittohommia lukuun ottamatta.
Kun Krampit on ollut tauolla, elämästäni on selvästi puuttunut jotain tärkeää. Sarja kertoo hahmoistaan, mutta on myös itselleni tapa jäsentää maailmaa. Toivon, että saan tehdä sitä niin kauan kuin henki pihisee ja ajatus kulkee.
Suomen Kuvalehdestä en ole koskaan saanut toruja. Se on sovittu, että sarjakuvassa ei kiroilla, joten keksin tarpeen mukaan omia manauksia. Jos Kramppeja tehtäisiin vielä rocklehteen, varmaan se näkyisi painotuksissa. Silti en tietoisesti mieti, kuka sarjaa lukee, vaan teen sitä ihan ihmisille yleensä.”
Pauli Kallio, 56
Sarjakuvakäsikirjoittaja ja -kustantaja, DJ
Lehtisarjakuvia: Kramppeja & nyrjähdyksiä, Ornette Birks Makkonen, FC Palloseura, Lyhenevä kesä
Sarjakuvakirjoja: Noin seitsemän taidetta, Maalaispunkin päiväkirja, Ottopoikia ja työläistyttöjä, M. A. Castrén ja Siperian kielioppi.
Suuri Kurpitsa -kustantamon johdossa vuodesta 1981.
Susanna Vainiolan valinta
Ylen musiikkitoimittaja Susanna Vainiola valitsi esiteltäväksi Pauli Kallion käsikirjoitustyön Kramppeja & Nyrjähdyksiä -sarjakuvassa.
”Olen fanittanut Kramppeja & Nyrjähdyksiä 1990-luvulta. Kun se alkoi jälleen ilmestyä Suomen Kuvalehdessä 2008, kiljuin riemusta. Lehti kertoo laajasti maailman tapahtumista, mutta koskettavampaa on sukeltaa niihin yksittäisten ihmiselämien
kautta.
Hahmojen kanssa on voinut kasvaa, vanheta ja myötäelää asioita. Kallio ei viljele tyhjiä kliseitä vaan kunnioittaa lukijansa älyä. Päähenkilöille saa lempeästi nauraa, usein myös heidän kanssaan.
Sarjan piirtäjistä minulle tunnistettavin on Christer Nuutinen. Hänen kynänsä tuo hahmoihin sopivasti sarjakuvamaista sympaattisuutta.”
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa