Yleisradion yt-neuvotteluiden tuloksena Yle Tuotanto ja Design -osaston 63 työntekijää saa potkut. Lisäksi 35 lähtee eläkkeelle ja 17 jatkaa töitä muualla yhtiössä.
Yle Tuotanto ja Design -osasto vastaa lavastuksesta, puvustuksesta, naamioinnista, kuvauksesta, äänityksestä, grafiikasta ja leikkaamisesta.
Yt-neuvottelut koskivat koko kyseisen osaston henkilökuntaa eli 439 henkilöä. Alun perin neuvottelujen arvioitiin johtavan jopa 145 henkilön irtisanomiseen.
Neuvottelu alkoivat marraskuussa ja päättyivät 25. tammikuuta.
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho korostaa Yleisradion vastuuta irtisanomiensa työntekijöiden työllistymisestä.
”Irtisanottavat henkilöt ovat Yleisradion tuotannon kannalta olennaisia ammattilaisia. Ylen on nyt tehtävä sellaisia ratkaisuja, jotka auttavat heitä työllistymään kaupallisissa tuotantoyhtiöissä”, Aho toteaa Journalistiliiton tiedotteessa.
Ylen ohjelmatyöntekijät YOT:n pääluottamusmies Jyrki Saarikoski arvioi, että 63:n ammattilaisen irtisanominen on ankara isku paitsi irtisanottaville myös työyhteisöille ja Ylen tuotantokulttuurille.
”Yhtiö irtisanoo työntekijöitä, joiden työpanosta kuitenkin kipeästi tarvitaan, muun muassa kevään kisojen ja kuntavaaliohjelmien toteuttamisessa”, Saarikoski sanoi Ylen haastattelussa.
Ylen ohjelmatyöntekijät paheksuu irtisanomisia. YOT muistuttaa tiedotteessaan, että irtisanottavien määrä on yksi Suomen mediahistorian isoimmista, vaikka neuvotteluissa määrää pystyttiin merkittävästi vähentämään.
”Uuden Ylen rakentamisen aloittaminen henkilökunnan raskailla irtisanomisilla on YOT:n mielestä väärä tie”, tiedotteessa todetaan.
Irtisanomisten taustalla on parlamentaarisen Yle-työryhmän linjaus. Kesäkuussa 2016 esityksensä jättänyt, kaikista eduskuntapuolueista koostunut yksimielinen työryhmä velvoitti Ylen lisäämään ohjelmahankintoja ja palveluostoja yhtiön ulkopuolelta jopa 35 prosenttia vuoteen 2022 mennessä. Seuraavat, alueiden teknistä työtä koskevat, yt-neuvottelut alkavat Ylessä 7. helmikuuta. Neuvottelujen piiriin kuuluu 20 henkilöä eri puolilla Suomea.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa