Journalisten

Ari Sundberg slutar som vd och chefredaktör på SPT – blir reporter på Vasabladet

Ari Sundberg på Nyhetsbyrån SPT:s kontor i Helsingfors. Bilden är tagen 2019 då Svensk Presstjänst samarbetsförhandlade. Foto: Karl Vilhjálmsson

Ari Sundberg har varit chefredaktör för Nyhetsbyrån SPT och vd för Svensk Presstjänst Ab sedan september 2019. Före det var han reporter på SPT. 

I veckan kom beskedet att han efter sommaren slutar på bolaget. Han ska bli reporter på Vasabladet. Initiativet att sluta kom från Ari Sundberg.

”Det kom ett erbjudande jag inte kunde motstå.”

Ari Sundberg har sin familj i Vasa.

”Jag återvänder hem på två plan, dels till familjen, dels till Vasabladet där jag inledde min journalistiska karriär.”

Du låter nöjd?
”Ja. Man kan säga att jag gjort en kometkarriär på SPT. Det har varit otroligt lärorikt, jag har vuxit som människa, i min journalistiska roll och i min chefsroll. Vi har haft ett suveränt team och det har varit en fröjd att jobba med det här gänget.” 

Ari Sundberg tog över som vd och chefredaktör efter Pär Landor. Under Ari Sundbergs tid har bolaget genomgått en samarbetsförhandling, sagt upp personal i Sverige och i Helsingfors och nyanställt personal i Vasa.

”Under min tid som chefredaktör och vd har jag satsat på att ge bolaget och verksamheten en stabil form och på att bygga upp ett team”, säger Ari Sundberg.

Att Vasabladet kom med ett erbjudande han inte kunde tacka nej till innebär inte att Ari Sundberg som reporter kommer att få en chefslön. 

”Nej, jag går ner i lön så det skramlar. Men eftersom jag har mitt liv och mitt bohag i Vasa så går jag inte så mycket back. Och pengar är inte allt.”

Svensk Presstjänst Ab:s styrelseordförande Tom Simola säger att rekryteringen av en ny vd och chefredaktör inleds i höst. 

Kommer det att vara en öppen rekrytering?
”Tja. Varför skulle det inte vara det?”

För att alla de tidigare rekryteringarna till chefstjänster inte varit det.
”Det är sannolikt att det nu blir en öppen rekrytering.”

Enligt Tom Simola har SPT under Ari Sundbergs tid utvecklats i rätt riktning.

”Det som är viktigt är hur kunderna upplever oss. Det är ett enda kompromissande när det gäller innehållet men kunderna tycker det går åt rätt håll.”

Den nya chefen blir den fjärde sedan Nyhetsbyrån SPT:s start hösten 2017. Tom Simola säger att byte av chefer både är bra och dåligt.

”Då någon leder företaget en längre tid ger det långsiktighet men nya människor ger alltid nya möjligheter.”

Svensk Presstjänst Ab ägs av föreningen Svensk Presstjänst rf vars medlemmar bland annat är KSF Media Ab, HSS Media Ab och ÅU Media Ab (tidigare Förlags Ab Sydvästkusten). De tre medieföretagen är Nyhetsbyråns SPT:s enda kunder.