Toimittaja Johanna Vehkoolle on tänään keskiviikkona 7. huhtikuuta myönnetty valituslupa korkeimpaan oikeuteen. Samana päivänä julkistettiin myös hänen tuleva kirjansa. Oikeusjuttu kuvaa oikeudenkäyntiprosessia sekä ”oikeistotrollien” vaikutusta median, oikeuslaitoksen ja yhteiskunnan toimintaan.
Rovaniemen hovioikeus päätti viime syyskuussa pitää ennallaan Vehkoon sakkotuomion oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta.
Vehkoo kertoo olevansa valitusluvasta iloinen.
”Tähän asti kaikki oikeusprosessissa on mennyt tismalleen päinvastoin kuin olisin toivonut ja odottanut, joten mukavaa, että tulee välillä hyviä uutisia”, Vehkoo sanoo.
Kirja on ollut salaisuus tähän päivään saakka. Sattumalta kustantajan katalogin ilmestyminen osui samalle päivälle kuin korkeimman oikeuden ilmoitus.
Vehkoo kertoo pitäneensä päiväkirjaa koko oikeudenkäyntiprosessin ajan. Ajatus kirjasta kypsyi vuosi sitten – käräjäoikeuden tuomion jälkeen, mutta ennen hovioikeuden ratkaisua.
”Tuolloin alkoi näyttää selvältä, että asiassa ei ole kysymys vain minusta, vaan että tästä on kypsymässä merkittävä sananvapausasia, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia”, Vehkoo sanoo.
”Niin on sittemmin käynytkin, kun oikeistohäiriköt ovat alkaneet tehtailla tutkintapyyntöjä ihmisistä, jotka ovat esimerkiksi kutsuneet rasistisia ajatuksia ilmaisevia ihmisiä rasisteiksi.”
Korkeimman oikeuden prosessit voivat kestää kauan. On siis todennäköistä, että kun kirja syksyllä ilmestyy, prosessi on vielä kesken.
Franz Kafkan tunnetulta yhteiskuntasatiirilta nimensä saanut Oikeusjuttu keskittyy erityisesti suomalaisiin tapauksiin, jossa ihmisiä on yritetty vaientaa. Mukana on myös ulkomaisia esimerkkejä siitä, millä tavoin oikeusjärjestelmää käytetään hyväksi erityisesti toimittajien vaientamisessa.
Tapauksia, joissa sananvapautta ja kansalaisten toimintaa yritetään estää syytteitä tehtailemalla, kutsutaan lyhenteellä SLAPP. Se on lyhenne sanoista strategic lawsuit against public participation.
Ilmiötä käsittelee hiljattain avattu nettisivu, Vehkoo kertoo.
”Asialla ovat esimerkiksi firmat, rikkaat yksilöt ja Junes Lokan kaltaiset poliitikot.”