Sananvapaus

Ylen painostuskysely: Joka viides kohtaa säännöllisesti vihapuhetta

Yleisradion työntekijöiden työssään kohtaama vihapuhe on lisääntynyt. Ylen tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan 21 prosenttia yhtiön sisältöä tuottavista työntekijöistä joutuu säännöllisesti sanallisten vihanilmausten kohteeksi. Journalistin, Tampereen yliopiston ja Tutkivien toimittajien yhdistyksen kaksi vuotta sitten teettämässä tutkimuksessa tämä osuus oli 17 prosenttia.

Ylen kyselyssä tutkittiin ohjelmatyötä tekevien yleläisten kokemaa häirintää ja painostusta. Vain 40 prosenttia vastanneista kertoi, ettei ole kohdannut työssään sanallisia vihanilmauksia lainkaan.

 

Naiset ja miehet kohtasivat vihapuhetta yhtä paljon. Naiset kuitenkin kokivat sen laadultaan vakavammaksi. Naisiin kohdistuva vihapalaute suunnattiin miehiä useammin sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Naiset joutuivat myös kohtaamaan seksuaalisella väkivallalla uhkailua.

“Kenenkään työhön ei pitäisi kuulua oletusarvoista uhkaa siitä, että voit joutua häirinnän, kuten maalittamisen tai vihapuheen kohteeksi”, Yleisradion vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto sanoo Ylen uutisessa.

”Jos näin kuitenkin tapahtuu, työnantajalla pitää olla selvät sävelet siitä, miten toimitaan. (…) Häirinnän kohde ei saisi koskaan kokea joutuvansa jäämään ongelman kanssa yksin.”

Raportin yhteydessä laadittiin myös toimintasuosituksia. Ylessä on päätetty esimerkiksi tuottaa toimittajille ja heidän esihenkilöilleen turvallisen vuorovaikutuksen ohje. Se julkaistaan tammikuussa.

 

Myös viime aikoina esillä ollut julkisten tietojen saamisen hankaluus nousee tuloksista esiin. Peräti 39 prosenttia vastanneista on törmännyt julkisten tietojen saamisen hankaloittamiseen. 7 prosenttia vastanneista on kohdannut hankaloittamista säännöllisesti.

Nyt julkistettu kysely tehtiin Ylen vastaavien toimittajien toimeksiannosta 1 725:lle sisältötyötä Ylessä tekevälle. Vastausprosentti oli 30,3.

Ylen tutkimuksen toteuttivat väitöskirjatutkijat Ilmari Hiltunen ja Aleksi Suuronen. Hiltunen toteutti myös Journalistin, Tampereen yliopiston ja Tutkivien toimittajien yhdistyksen suomalaisjournalisteille suunnatun painostustutkimuksen keväällä 2017

Lue lisää aiheista: