Sananvapaus

”Oikeusjärjestelmäämme kuuluu vahva journalistin tietolähteen suoja” – KKO: Toimittajan kodista takavarikoitua aineistoa ei saa hyödyntää

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 jutun Puolustusvoimien Tikkakoskella toimineesta Viestikoekeskuksesta. Juttu johti muun muassa toisen toimittajan kotona tehtyyn kotietsintään, jossa takavarikoidun aineiston käytöstä korkein oikeus antoi nyt ratkaisunsa.

Korkein oikeus antoi tänään perjantaina 20. joulukuuta päätöksensä Puolustusvoimien tietovuodon rikostutkinnassa. Päätöksen mukaan poliisi ei voi hyödyntää toimittajan kodista takavarikoitua aineistoa, koska sen käyttäminen voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.

Päätös liittyy Helsingin Sanomissa joulukuussa 2017 julkaistuun juttuun Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta.

Alkuperäisen artikkelin julkaisua seuraavana päivänä poliisi teki jutun toisen kirjoittajan kotona kotietsinnän. Korkein oikeus päätti aiemmin, että itse etsintä oli laillinen. Nyt KKO ratkaisi, saako etsinnässä takavarikoitua muistitikkua tutkia.

Korkeimman oikeuden päätös kumoaa hovioikeuden aiemman päätöksen aineiston hyödyntämisestä. Tuomiossaan KKO toteaa, että lähdesuojan merkitys korostuu silloin, kun viranomaisen toiminta ei ole luonteeltaan julkista.

”Kysymys on vallankäytön valvonnasta. Tämä ratkaisu turvaa sitä osaltaan”, Journalistiliiton viestintälainsäädäntöön erikoistunut lakimies Tytti Oras sanoo.

”Oikeusjärjestelmäämme kuuluu vahva journalistin tietolähteen suoja.”

”Päätös korostaa journalistisen työn lähdesuojan tärkeyttä”, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho liiton verkkosivuilla.

”On hyvä, että asia on nyt testattu korkeimmassa oikeudessa. Kyse on merkittävästä ennakkopäätöksestä.”