Sananvapaus

EU ja Suomi päättivät ennennäkemättömästä valtiosensuurista pikavauhtia 

Maria Pettersson

EU ja Suomi ovat yrittäneet kieltää venäläisten uutisten levittämisen, mutta minä en ole totellut. Katson Venäjän uutisia melkein joka ilta ja kerron sadoilletuhansille suomalaisille, mitä Venäjän uutisissa sanotaan.  
Ensin twiittasin Venäjän Ykköskanavan iltauutiset.

Seuraavana päivänä Hesari soitti ja pyysi tekemään samanlaisen seurannan artikkelina. Niinpä katsoin seuraavan päivän uutiset ja kerroin lehdessä, mitä niissä sanottiin. 

Eilen A-studiossa selostin jälleen, mitä Venäjän uusimmissa iltauutisissa kerrottiin. 

Kaikista kolmesta on tullut valtavasti kiitosta. Tiivistelmiä on luettu ja katsottu yhteensä satojatuhansia kertoja. Suomalaiset haluavat tietää, millaisia väitteitä Venäjällä televisiossa levitetään, ja se on hyvä.  
On valtavan tärkeää, että meillä tiedetään, millaisia juttuja ihmisille rajan takana kerrotaan.  
En usko, että yksikään lukija tai katsoja on kääntynyt putinistiksi tai kannattamaan sotaa siksi, että on kuullut, mitä Venäjän televisiossa kerrotaan. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen oli aivan oikeassa 27. helmikuuta pitämässään puheessa.
”Venäjä tukee törkeää hyökkäystään vapaaseen ja itsenäiseen maahan massiivisella propaganda- ja disinformaatiokampanjalla.”  
Niin tukeekin.

Sen jälkeen hän ilmoitti, että EU-maat alkavat sensuroida venäläisiä tiedostusvälineitä, mikä puolestaan oli paljon huonompi idea.  
”Emme salli Venäjän hallinnon myötäilijöiden levittää myrkyllisiä valheitaan Putinin sodan oikeutuksesta tai kylvää hajaannusta EU:ssa”, hän sanoi. 
 
Seuraavana päivänä EU-maat päättivät keskeyttää Venäjän valtion omistamien Russia Todayn ja Sputnikin jakelun kaikkialla EU:ssa.
Tämä tarkoittaisi, että EU-maissa asuvat eivät pääsisi katsomaan Venäjän televisiota ainakaan omalla kielellään. (Tätä kirjoitettaessa ainakin Suomesta pääsee tosin yhä joillekin RT:n ja Sputkinikin sivustoille – osa venäjänkielisten tiedotusvälineden sivustoista sen sijaan ei toimi.) 
 
EU-maat, Suomi mukaan lukien, ovat siis päättäneet, että kukaan meistä ei saa mistään syystä katsoa Venäjän uutisia. Journalistit ja tutkijat ovat olleet minuun yhteydessä ja kysyneet, miten uutisia voisi nähdä, he kun tarvitsevat niitä työssään – työssä, joka usein auttaa meitä taistelemaan propagandaa ja disinformaatiota vastaan.  Tehdään yksi asia erittäin selväksi: Venäjän hallituksen talutusnuorassa olevien kansallisten kanavien uutiset ovat pääasiassa propagandaa ja puppua. Usein uutisjutuissa on vähän totuutta siteeksi, ja loppu on disinformaatiota, jolla pyritään esimerkiksi oikeuttamaan sota Ukrainassa. Näkökulmat ovat valheellisia ja laadukkaasta journalismista ei uutisissa useimmiten ole tietoakaan. 
 
Euroopan unionin ja Suomen käyttöön ottama laaja sensuuri on silti erittäin radikaali toimi, joka on mennyt läpi käytännössä vailla mitään keskustelua. Kyse on niin vakavasta ja periaatteellisesta asiasta, että se ansaitsisi kunnon keskustelun. Tällaista valtiosensuuria ei ole meillä ennen nähty.  
 
Valtio on toki blokannut sivustoja ennenkin. Tuolloin ne ovat olleet yksittäisiä palveluja tai nettisivuja, jotka ovat sisältäneet jotain selvästi rikollista, kuten lapsipornoa. 
Erilaiset yksityiset yritykset kuten Facebookin ja Instagramin omistava Meta sekä Twitter ovat aiemmin blokanneet esimerkiksi rokotevastaista sisältöä tai korona-aiheista disinformaatiota. Rokotevastaisia juttuja haluavat ovat kuitenkin voineet edelleen perustaa ja lukea nettisivuja, joilla levittävät rokotevastaisia näkemyksiään.  
Mutta tämänkaltainen EU:n ja valtion pikavauhtia määräämä, kaikkia koskeva sensuuri on uutta. Sitä tukee somejättien päätös sensuroida venäläisiä tiedotusvälineitä.  
 
Euroopassa on sota, ja sodassa käyttäydytään eri tavalla kuin rauhan aikaan. Ukrainassa käytävä sota ei kuitenkaan ole syy sille, että suomalaisten perusoikeuksia horjutetaan ilman perusteellista selitystä ja keskustelua. Sananvapaus on perusoikeus, ja siihen kuuluu oikeus saada vastaanottaa tietoa – myös sitä kuraa, mitä Venäjän televisio syytää.  

Kyse ei ole Ukrainasta ja Venäjästä, eikä siitä, onko sensuroitu sisältö laadukasta tai totuudellista.  
Kyse on laajemmasta asiasta ja erittäin tärkeästä periaatteellisesta kysymyksestä: millä perustein ja millaisissa tilanteissa EU ja Suomi voivat pikavauhtia päättää valtiosensuurista.  EU ja Suomi, tai lähinnä päättäjät, eivät luota kansalaisiinsa ja näiden kykyyn vastustaa propagandaa.  
Myös poliitikot ovat kuitenkin kiitelleet uutiskatsauksiani ja pitäneet niitä tärkeinä.  
Ilmeisesti Suomen kansa on siis turvassa, jos se katsoo uutisia minun kauttani.  
Jos kansalaiset saisivat katsoa Venäjän uutisia ilman minun filtteröintiäni, mitä tapahtuisi?  
Jos sinä katsoisit Venäjän uutisia ilman minua, alkaisitko uskoa sontaan, josta niissä kerrotaan? Tuskinpa alkaisit. 
 
Sensuurin luonteeseen kuuluu, että se on tuomittu epäonnistumaan. Ne, jotka haluavat katsoa Venäjän televisiota, ovat kyllä löytäneet tavan tehdä sen. Lisäksi sikäläisiä uutisia voi lukea monilta blokkaamattomilta uutissivustoilta. EU-maissa asuvat ihmiset, jotka ovat olleet vuosia vain Venäjän median varassa ja nielleet sen tarjoaman propagandan, eivät lakkaa uskomasta propagandaan vain siksi, että heiltä blokataan pääsy uutisiin.  
 
Olen asunut Venäjällä ja osoittanut siellä mieltä sananvapauden ja demokratian puolesta, Putinia ja hänen hallintoaan vastaan. Olen seurannut Venäjän käymää infosotaa vuosikaudet. Kuluneen kuukauden ajan olen työskennellyt toisinaan kellon ympäri auttaakseni ukrainalaisia ja venäläisiä, jotka Putin tai hänen sotansa ja propagandansa on asettanut hengenvaaraan. Tunnen venäläisen infosodan ja sen vaikutukset perin juurin. Silti olen sitä mieltä, että EU tai Suomi ei voi tuosta vain rajoittaa suomalaisten sananvapautta ”meidän omaksi parhaaksemme”.  
 
Putin pelkää, että hänen valheensa paljastuvat, jos kansalaiset pääsevät käsiksi länsimaisiin uutisiin. Siksi Venäjä sensuroi länsimaisia uutisia – pitääkseen kansalaiset pimennossa.  
Meidän ei tarvitse pelätä, että sotauutisemme paljastuisivat valheeksi. Siksi meidän ei tarvitse pitää suomalaisia pimennossa. Putin tarvitsee sensuuria, me emme.  

Lue lisää aiheista: