”Usein kaikki menee kuvauskeikalla putkeen. Joskus taas ei mene.” Lauri Rotko kertaa kolumnissaan kolme klassikkoa.
Usein kaikki menee kuvauskeikalla putkeen. Joskus taas ei mene. Valokuvaaja voi kohdata muun muassa seuraavia arkisia ongelmia.
Tekstiä kuvan päälle. Tavoitteena saada kaunis henkilökuva terveysjuttuun. Kuvan päälle tulee tekstiä, joten vaaleaa pintaa pitäisi olla kuvan oikeassa laidassa. Kuvattavan naisen talo on tummanvihreä, porraskäytävä pimeä ja asunto sisustettu tummilla puupinnoilla. Ulos ei voi mennä, koska kuvattavan kunto ei anna myöden. Juotuani kuvauskahvit kysyn, olisiko naisella tavallista valkoista paperia. Ei kuulemma ole. Lopulta roikotan vasemmalla kädelläni kameran edessä valkoista tiskirättiä. Ihania kuvia, sanoo tilaaja myöhemmin.
Nimi hukassa. Lauantain lehdessä julkaistavan uutisjutun kuvitusta tehdään perjantaina. Kuvataan miesporukkaa suomalaisen pitäjän kirkonkylän kioskin ulkopöydässä iltapäivällä. Keskellä kuvaa olevan miehen nimi hukkuu, sitä ei ole minulla eikä toimittajalla. Saan yhden kuvatuista kiinni, hän epäilee, että mies on nimeltään Marko, mutta ei ole varma. Toinen numeropalvelun kautta tavoittamani kuvattu on myös avulias ja epäilee, että paikallisen urheiluseuran porukka saattaisi tunnistaa ”Markon”. Lopulta kun heidät tavoitan, deadline on jo käsillä. Juuri saunasta tullut urheiluseuran mies sanoo, että ei näytä tutulta. On aika rajata vaakakuvasta pystykuva.
Ei saa kuvata -klassikko. Kuvataan vapaapalokuntalaisia, jotka asentavat palohälyttimen iäkkään naisen kotiin ja tarkastavat asunnon turvallisuuden. Kuvauksesta on sovittu etukäteen naisen kanssa. Herttainen rouva sanoo heti ovella, että hän määrää tässä talossa eikä häntä saa kuvata missään olosuhteessa. Palokuntalaiset eivät voi asentaa palohälytintä, koska heillä ei ole tikkaita ja tuolilla keikkuminen näyttäisi jutussa pahalta. Tikkaat ovat palokunnan autossa eikä kukaan tiedä, missä auto on.
Päädyn kuvaamaan mummoa ja palokuntalaista keittiössä. Sovin, että mummon jalat saavat olla kuvan reunassa. Seuraavaksi hyväksytän kuvan, jossa on mummon sivuprofiili. Vapaapalokuntalaiset hakevat jostain tikkaat. Lopulta kuvaan tunnistettavaa mummoa ja palokuntalaisia tikkaineen asennushommissa. Varmistan vielä luvan näyttämällä kuvat naiselle. Julkaisu käy hänelle oikein hyvin.
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa