”Isä löi miestä kirveellä selkään ja ampui toista haulikolla.”
Näin kuvaili tehostemestari Pasi Laitisen tytär isän työtä päiväkodissa.
”Jouduin puhutteluun”, Laitinen sanoo.
Laitinen tuli Ylen lavastamoon vuonna 1992, aluksi tekemään puusepän töitä.
Lokakuussa Yle kuitenkin kertoi aikovansa luopua lavastamostaan. Kaikki sen 13 työntekijää olivat hetken irtisanomisuhan alla. Nyt lavastamolle on kuitenkin Laitisen helpotukseksi löytymässä uudet tilat, joihin ainakin osa sen toiminnoista saadaan mahtumaan.
Muutosneuvottelut asiasta päättivät tiistaina 21.11. Yle tiedotteen mukaan Henkilöstön toimenkuvat muuttuvat, mutta irtisanomisilta vältytään.
”Aika pian täällä huomattiin, että harrastan aseiden keräilyä ja sotahistoriaa. Minua alettiin saman tien kysellä tehostemieheksi.”
Nyt Laitisella on ollut tehostemestarin työssä välttämätön panostajan lupakirja 20 vuoden ajan. Kymmenen viime vuotta Laitisen titteli on ollut erikoistehostemestari.
”Olen joka pojan unelmahommassa. Ammun, räjäytän ja teen tulia.”
Komealta kalskahtavasta ammattinimikkeestä huolimatta varsinaista tehosteiden kanssa touhuamista on työajasta murto-osa. Suurin osa ajasta kuluu edelleen puusepän töissä, Ylen studio-ohjelmien lavasteita rakentaessa. Useimmat suomalaiset ovat nähneet Laitisen kädenjälkeä: Hän rakensi esimerkiksi nykyistä edeltäneen tv-uutisten uutispöydän.
Aseilla on kuitenkin erityinen paikka Laitisen sydämessä. Niiden avulla hän on päässyt mukaan myös Ylen ulkopuolisiin tuotantoihin, joihin Yle lainaa aseitaan.
”Esimerkiksi kaikki kolme Tuntematonta Sotilasta on tehty Ylen aseilla”, Laitinen sanoo.
”Louhimiehen Tuntemattomassa olin käytännössä kokoaikaisesti kiinni kesäkuusta helmikuuhun.”
Työrupeama oli hektinen, Laitinen muistelee.
”En muista koko ajasta juuri muuta kuin että aseita jaettiin, kuuloa suojattiin, aseita otettiin vastaan, välillä käytiin jossain vähän nukkumassa.”
Aseiden vieminen kuvauksiin ei aina ole helppoa, Laitinen sanoo. Iso osa aseita on aitoja ja osa käyttökuntoisia. Niillä voi siis oikeasti ampua.
”Hiljattain oli tarkoitus viedä Ylen erva-aseita eli erityisen vaarallisia aseita Viroon yhden tulevan kotimaisen sotaelokuvan kuvauksiin. Se kaatui maiden väliseen byrokratiaan.”
Tehosteosasto on suuressa roolissa myös Ylen isoihin satsauksiin kuuluvassa Uuden musiikin kilpailussa.
”Se on hirveän haastava projekti”, Laitinen sanoo.
”Kaikki esityksiin tarvittavat savut, paukut, tulet ja muu pyrotekniikka pitäisi tietää mahdollisimman aikaisin. Ne tilataan usein Englannista, koska Ylellä ei ole tiloja, joissa niitä voisi varastoida. Mutta UMK:n lavashowt voivat käytännössä muuttua vaikka edeltävänä yönä. Joissain kipinäsuihkujen väreissä on sitten pakko joskus tehdä kompromisseja.”
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa