Anna hyvän kiertää

Bimbofikaatio-podcast käsittelee yhteiskuntaa tyhmiksi leimattujen naisten kautta

Tyhmiksi ja pinnallisiksi leimattuja naisia, seksuaalisuutta, tosi-tv-ohjelmia, plastiikkakirurgiaa ja luokkayhteiskuntaa. Viihdyttävää, mutta asiapitoista jutustelua 2000-luvun alun julkkisnaisista ja populaarikulttuurista yhteiskunnallisella otteella. Siltä kuulostaa syksyllä 2021 julkaistu Bimbofikaatio-podcast, jonka Jaksomedia tuotti Podme-palvelulle.

”Kumpi on parempi keino tehdä comeback, laihtuminen vai kuolema”, eräässä jaksossa pohditaan.

Äänessä ovat ystävykset, taiteilija Taika Mannila ja stand-up-koomikko Inka Valima. Parissa jaksossa on mukana myös vieras.

Mannila ja Valima eivät ennen Bimbofikaatiota tunteneet toisiaan. Podcastiin heidät roolitti Jaksomedian tuotantopäällikkö Emil Johansson, ”kolmas bimbo” eli Bimbofikaation tuottaja.

”Emil oli keksinyt, että me voisimme sopia yhteen. Ystävystyimme nopeasti, kun huomasimme, että arvomaailmamme ja mielenkiintomme kohteet ovat samanlaisia”, Mannila kertoo.

Eikä kevyt jutustelukaan tietenkään ole käsikirjoittamatonta. Valima arvioi, että noin 70 prosenttia kustakin jaksosta on käsikirjoitettua sisältöä, 30 prosenttia improvisoitua. Hän uskoo, että myös painava tietosisältö voi olla viihteellistä ja hauskaa.

”Maailma on täynnä höpöttelypodcasteja. Niille on paikkansa, mutta itse kaipaan strukturoitua sisältöä, jossa aiheesta puhutaan laajan taustamateriaalin pohjalta”, Valima sanoo.

”Kuuntelemista helpottaa silti se, jos aiheessa on jotain sellaista, jolle voi nauraa ja jolla voi vitsailla.”

”Koska tutustuimme vasta podcastia tehdessämme, oli tärkeää, ettei se ole liian käsikirjoitettu. Silloin on pakko muistaa kuunnella toista ja olla läsnä. Ensimmäisissä jaksoissa saattoi käydä niin, että unohdin nauraa Inkan vitseille,” Mannila sanoo.

Ystävyyden lisäksi Bimbofikaatio on tuonut Valimalle ja Mannilalle kustannussopimuksen. Into julkaisi Bimbofikaatio-kirjan viime keväänä. Lokakuussa Valima ja Mannila saivat Tiedonjulkistamisen apurahan videoesseekokoelmalle Bimbotaajuus.

Aloite kirjaan tuli kustantajalta. Menestys on herättänyt tekijöissä osin myös ristiriitaisia tunteita.

”Haluaisin kritisoida sitä, miten paljon ilmiökirjoja tehdään vain myynnin takia. Siksi epäilin hetken, kannattaako tästäkin podcastista tehdä kirja. Tiedän kuitenkin, että olemme tehneet kirjan, josta olen ylpeä”, Mannila sanoo.

Tällä palstalla Journalisti pyytää ilmiantamaan loistavia alan tuotoksia. Viestiä vie seuraavaksi eteenpäin se, jonka työ esitellään palstalla.

Taika Mannila, 35 ja Inka Valima, 35

  • Taika Mannila on taiteilija, kuvittaja ja dj. Juontaa YleX:n radio-ohjelmaa Dream: Lina Schiffer ja Taika Mannila dj-parinsa Lina Schifferin kanssa. Tehnyt aiemmin ohjelmaa Bassoradiolle ja podcasteja muun muassa Svenska Ylelle ja Elle-lehdelle.
  • Inka Valima on stand up -koomikko ja kotitalouden opettaja. Mukana All Female Panel -koomikkokollektiivissa. Kirjoittanut aiemmin Tekniikka-sarjaa Glorian Ruoka & Viini -lehteen.
  • Sarjan tuottajana toimi Emil Johansson ja äänisuunnittelijana Arttu Hirvonen.

Toimittaja ja dokumentaristi Ina Mikkolan valinta

”Pidän toimitettujen, pieteetillä tehtyjen podcastien kuuntelemisesta, ja Inka Valiman ja Taika Mannilan Bimbofikaatio menee ehdottomasti siihen kategoriaan. He ovat myös julkaisseet samaa nimeä kantavan kirjan.

Podcastin nimestä ja kuvauksesta ei välttämättä tule mieleen, että se on sivistystä täynnä ja syvällinen. Se on kuitenkin tehty hyvin juuri siksi, että vaikka käsittelyssä on näennäisesti kevyt aihe, se uppoutuu syvälle naiseuteen, naiskuvaan, feminismiin, populaarikulttuuriin ja historiaan. Bimbofikaatio käsittelee esimerkiksi luokkatietoisuutta ja estetiikkaa. Tekijöillä on myös erilaiset painotukset. Inkan ote on akateeminen, Taikan lähestymistapa taas on todella syvällä populaarikulttuurissa.

Podcastin jokaisen jakson lopussa luetellaan, mitä lähteitä tekijät ovat käyttäneet ja mistä jakson inspiraatio on tullut.”