Lehdistön ja kustannustoimittajien työehtosopimukset hyväksyttiin huhtikuun lopussa. Toukokuun alussa hyväksyttiin myös Sanoman radioiden tes. Aiemmin keväällä hyväksyttiin Yleisradion ohjelmatyöntekijöiden, Ylen yhtyneiden freelancereiden, MTV:n, elokuva- ja tv-tuotantojen, Mediaringin ja av-kääntäjien sopimukset.
Kaikilla Journalistiliiton sopimusaloilla on nyt voimassa oleva, noin kahden vuoden päähän ulottuva työehtosopimus.
Palkankorotukset ovat kaikissa Journalistiliiton solmimissa tesseissä niin sanotun yleisen linjan mukaisia. Palkat siis nousevat osapuilleen saman verran kuin muillakin aloilla.
Esimerkiksi lehdistön tessin piirissä olevat saavat heinäkuun alussa 3,5 prosentin korotuksen henkilökohtaisiin palkkoihin, vähimmäispalkkoihin, harjoittelijapalkkoihin ja vuorolisiin. Henkilökohtaisia palkkoja korotetaan lisäksi ensi vuoden lokakuussa 1,9 prosenttia. Jo tämän vuoden kesäkuun palkan yhteydessä maksetaan 580 euron kertakorvaus. Tämän vuoden lokakuussa maksetaan lisäksi 0,6 prosentin suuruinen yrityskohtainen erä.
Palkat nousevat yhteensä reilut kuusi prosenttia.
Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho on palkkaratkaisuihin tyytyväinen.
”On hyvä, että palkankorotukset saadaan suhteellisen nopeasti”, Aho sanoo.
Journalistiliiton pettymykseksi perhevapaauudistus saatiin lisättyä ainoastaan Ylen sopimukseen.
Perhevapaita koskeva laki uudistettiin viime elokuussa niin, että vanhempainvapaa jaettiin vanhempien kesken tasan. Vanhempainvapaan määrästä säädetään laissa, mutta sen palkallisuudesta työehtosopimuksissa.
Työnantajia edustavalle Medialiitolle vanhempainvapaan tasa-arvoinen jakaminen ei sopinut.
”Oli suuri pettymys, että työnantaja ei halunnut nostaa ei-synnyttävien vanhempien palkallisia vapaita synnyttävän vanhemman tasolle”, Aho sanoo.
Ahon mukaan Medialiiton ehdotus oli, että synnyttävän vanhemman vapaita olisi vähennetty.
”Tasa-arvoistamista ei kuitenkaan ole se, että heikennetään synnyttävän vanhemman asemaa.”
Työnantajan periaatteellinen perhevapaavastustus on Ahon mukaan sekä tasa-arvon näkökulmasta kestämätöntä että laitonta.
”Uudistuksen kustannukset työnantajalle olisivat aivan marginaaliset. Valtaosan niistä maksaisi Kela. En ymmärrä periaatteellista tasa-arvon vastustamista. On erikoista, että mediatalot eivät halua tukea perheitä.”
Journalisti uutisoi maaliskuussa, että Journalistiliitto etsii jäsentä, joka haluaisi lähteä oikeuteen hakemaan itselleen ja koko alalle tasa-arvoista vanhempainvapaata.
Media-alan työnantajista ainoastaan Yle on sopinut ei-synnyttävän vanhemman palkallisen vapaan pidentämisestä.
Av-kääntäjien ja itsensätyöllistäjien historiallisesta työehtosopimuksesta kerrotaan täällä.